Today.ua

Тариф на розподіл газу можуть незабаром змінити

В Україні знову будуть змінювати тариф на розподіл газу, який ще називають абонплатою за газ. Причому, змінитися він може вже цього літа. Це може статися за однієї умови.

Про цю умову, а також про принцип формування тарифу на розподіл газу розповів на форумі "Україна 30" глава НКРЕКП Валерій Тарасюк.

У своєму виступі Тарасюк, зокрема, озвучив три важливі думки:

"Було багато шуму з цього питання. Але я хочу зазначити, що тариф на розподіл газу не може рости і знижуватися за бажанням. Ми говоримо про встановлення конкретних складових тарифів", - заявив Тарасюк.

Складових у нього три:

Витрати на зарплати і ремонти навряд чи будуть змінюватися до грудня. Ось у грудні витрати на зарплати можуть зрости, бо зросте мінімалка. Отже, варіюватися протягом року буде лише тариф на газ. І цілком ймовірно, що до літа він знизиться в ціні. А отже, тариф на розподіл газу теж можна буде знижувати.

"Якщо влітку знизитися тариф на газ, то можемо переглянути тариф. Ми з радістю готові переглядати тариф у бік зменшення", - обнадіяв споживачів Валерій Тарасюк.

При цьому він зазначив, що коли створювалася українська система транспортування (розподілу) газу, вона була розрахована на зовсім інші обсяги прокачування блакитного палива - близько 100 млрд кубометрів на рік. Однак зараз її використовують лише на чверть потужності - до 25 млрд кубометрів. Тому вона потребує великої перебудови. А це - мільярдні інвестиції.

Нагадаємо, постачальники зізналися, куди подівся з тарифів на розподіл газу горезвісний "температурний коефіцієнт". Щоб не дратувати клієнтів, його просто заклали у вартість розподілу газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ