Today.ua

В Україні почали відправляти громадян на пенсію достроково: хто отримав право на відпочинок до 60 років

Пенсійний вік в Україні настає у 60 років. Проте вже з початку травня деяких громадян стали відправляти на пенсію до цього віку. Пенсія достроково стала доступна ширшому колу, ніж раніше.

Це стало можливим завдяки введенню в дію закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства".

Новим законом закріплено деякі моменти, пов'язані з нарахуванням пенсій, а також достроковим виходом на пенсію.

Закон, зокрема, передбачає обов'язкову щорічну індексацію всіх видів пенсій 1 березня. Раніше цю дату не було закріплено законодавчо, і, крім того, пенсії у березні індексувалися не всім. Законом також передбачено достроковий вихід на пенсію для батьків, які доглядають тяжко хворих дітей з рідкісними захворюваннями, яким не встановлено інвалідність.

Відповідно до цього закону, пенсія достроково також може бути призначена працівникам, звільненим через ліквідацію підприємства або скорочення штатів. У цьому випадку вони можуть вийти на пенсію за півтора роки до досягнення пенсійного віку. Але при цьому на момент звільнення, у них, звичайно, має бути страховий стаж, необхідний для того, щоб вважатися пенсіонером.

Щоби вийти на пенсію цьогоріч, українцям знадобиться 29 років страхового стажу. А наступного року вже знадобиться 30 років. З кожним роком вимога щодо страхового стажу приростає, доки до 2028 року не досягне 35 років.

Нагадаємо, в Україні поки що не можуть виплатити пенсії всім пенсіонерам. Поза зоною досяжності залишаються громадяни, які опинилися на тимчасово окупованій території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ