Today.ua

В Україні змінюються правила оплати лікарняних: за що будуть штрафувати лікарів

В Україні змінюються правила оформлення і виплати лікарняних. Всі відомості про тимчасову непрацездатність працівників переводять виключно в електронну форму. Збільшують термін оплати лікарняного роботодавцем. Також вводять грошове покарання для медика, який видав лікарняний безпідставно.

У Мінсоцполітики розробили доповнену редакцію законопроекту про оптимізацію функцій Фонду соціального страхування. У таку хитромудру словесну обгортку загонули вельми прозаїчну суть: скорочення витрат ФСС і перенесення частини навантаження з виплат лікарняних на роботодавця.

У Мінсоцполітики називають це вимушеним кроком. Адже за останні два роки навантаження на ФСС сильно зросло через виплати лікарняних по ковіду. Причому все це - на тлі скорочення надходжень до ФСС через зниження активності бізнес-сектора. З цієї причини виник величезний борг Фонду за лікарняними. На початок червня 2021 він становив близько 3 мільярдів гривень.

Що конкретно зміниться

Вже зараз можна передбачити, що тепер в Україні лікарняні видаватимуть лише в крайніх випадках, вже коли пацієнт буде "на ладан дихати". Втім, можливо, що все буде і не так.

Нагадаємо, у попередній версії цього законопроекту було передбачено ще й скорочення виплат працівникам із невеликим стажем. Однак зараз ці норми прибрали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ