Today.ua

В Україні хочуть зрівняти зарплати: розрив в оплаті праці не буде таким відчутним

В Україні хочуть відкоригувати зарплати рядових працівників і ТОП-менеджерів, щоби зменшити велетенську прірву, яка лежить між ними. Адже часом різницю в оплаті праці керівництва та рядового персоналу ніяким коефіцієнтом трудової участі та рівнем відповідальності пояснити неможливо.

Так, наприклад, у генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського, за його власним зізнанням, торік середня місячна зарплата становила 836 тисяч гривень. При цьому його підлеглі, рядові листоноші, задовольняються мінімалкою у 6 тисяч. Тобто, зарплата керівника майже в 140 разів перевищує заробітки рядового персоналу.

У Мінекономіки ініціювали підготовку законопроекту, яким хочуть згладити величезну диспропорцію в оплаті праці керівництва компаній та рядового персоналу. Законопроект, який там розробляють - "Про рівну винагороду за рівноцінну працю".

Про це повідомила Федерація профспілок, яку також залучили до розробки цього законопроекту. Крім того, до роботи над ним залучені науковці, а також представники міжнародних організацій, які мають теоретичний і практичний досвід у подоланні нерівності в оплаті праці. Нещодавно вони провели круглий стіл, в якому виділили проблеми, які потребують врегулювання в сфері плати праці:

Федерація профспілок, у свою чергу, пропонує, аби при роботі над законопроектом були враховані такі моменти:

Тобто, Федерація профспілок зробила акцент саме на усуненні гендерної нерівності при оплаті праці. Очевидно, інші розробники законопроекту акцентують увагу на посадовій нерівності.

На основі отриманих пропозицій і консультацій з фахівцями, Мінекономіки вже найближчим часом розробить і подасть учасникам круглого столу свій варіант концепції майбутнього законопроекту.

Нагадаємо, в Україні існують не лише величезні диспропорції в зарплаті, але і в пенсіях окремих категорій громадян. Так, наприклад середній розмір довічного утримання (пенсії) суддів становить 77 тисяч гривень, тоді як мінімальна пенсія в Україні дорівнює прожитковому мінімуму - 1 769 гривень. Таким чином, судді отримують пенсію в 43,5 рази вищу, ніж багато їхніх літніх співвітчизників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ