Today.ua

В Україні готується масове знесення старого житла: що пропонуватимуть мешканцям зруйнованих будинків

Після перемоги в Україні буде проведено масштабну реконструкцію житлового фонду, яка включає і знесення старого житла. Знесенню підлягатимуть тільки ті багатоквартирні будинки, до яких не застосовується інший спосіб реконструкції. При цьому власники знесеного житла натомість отримають або рівноцінну житлоплощу, або грошову компенсацію.

Такі положення містяться в законопроекті №6458, який Верховна Рада ухвалила у першому читанні. Деталями законопроекту поділилася голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.

Нардеп також розповіла, що цей законопроект був розроблений ще минулого року, проте у зв'язку з війною, до другого читання в нього внесуть низку змін, пов'язаних із реконструкцією житла, яке було пошкоджене або знищене внаслідок бойових дій.

До речі, реконструюватимуть не лише багатоквартирні будинки, а й соціально-транспортну інфраструктуру міських кварталів, які підлягатимуть реконструкції. Власнику житла, яке підлягатиме знесенню чи реконструкції, запропонують або нову житлоплощу замість старої, або грошову компенсацію. Якщо будинок не зноситимуть, а лише реконструюватимуть, то можливі два варіанти для його мешканців: або їхнє обов'язкове відселення, або без відселення. При цьому знесенню підлягатимуть лише ті будинки, які фактично неможливо реконструювати.

При цьому Головне науково-експертне управління (ГНЕУ) ВР висловило низку зауважень щодо цього проекту. Зокрема, у законопроекті не розкрито різниці між поняттями "обов'язкове відселення", "примусове відселення" та "відселення в примусовому порядку". Тому в пунктах, де застосовуються ці терміни, не зовсім зрозуміло, про що йдеться.

Нагадаємо, в уряді вже визначились із тим, хто першим отримає компенсацію за зруйноване житло. Серед перших будуть сім'ї військовослужбовців, а також багатодітні сім'ї та люди з інвалідністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ