Today.ua

В Україні будуть масово друкувати житло на 3D-принтері: перший будинок вже стартує

В смт Недригайлів Сумської області, вперше в Україні, надрукують будинок за допомогою 3D-принтера. Будинок матиме площу 48 квадратних метрів (6х8). Повідомлення про це з'явилося в Facebook на пабліку Недригайлівської громади. Таким чином, якщо експеримент буде успішним, то незабаром житло для українців зможуть будувати за допомогою такої технології.

Будинок за допомогою 3D-технології споруджується в Україні вперше, йдеться у повідомленні. Недригайлів став першим населеним пунктом, в якому з'явиться незвичайне житло, не випадково. Глава тутешньої ОТГ Костянтин Волков близько знайомий з керівництвом компанії Меллівора, яка, власне, і буде втілювати цей задум.

Причому 3D-принтер, з допомогою якого побудують новий будинок, розроблений і виготовлений у нас, в Україні.

"Вперше в Україні надрукують будинок із використанням технології 3D-друку. Принтер розроблений і вироблений в Україні компанією" Меллівора ", а Недригайлів буде першим населеним пунктом в Україні, де робот побудує будинок", - йдеться у повідомленні.

Такий принтер здатний надрукувати будинок площею до 200 квадратних метрів. Але поки, в порядку експерименту, обмежилися меншою площею - у 48 квадратів. Причому на будівництво 200-метрового будинку необхідно лише кілька днів. Очевидно, 48-метровий мають спорудити ще швидше. Втім, у повідомленні йдеться про два тижні, які, очевидно, включають в себе і підготовчий етап.

Обслуговуючий персонал принтера складається лише з двох операторів. Процес роботи вирішили поки широкій публіці не показувати. А ось по завершенню роботи результат експерименту всі зможуть побачити своїми очима.

"Стіни споруди будуть із бетону, протягом двох тижнів пройдуть випробування принтера, а результатом стане будинок розміром 6х8 метрів, який буде служити жителям Недригайлова", - пишуть у повідомленні.

Таким чином, якщо результат експерименту виявиться вдалим, то найближчим майбутнім в Україні можна буде будувати житло за допомогою 3D-друку. Це набагато прискорить і здешевить процес. Однак навряд чи такий експеримент припаде до душі ділкам будівельного бізнесу.

Нагадаємо, в Україні стрімко зростають ціни на житло. Основні причини - підвищений попит на нерухомість, інфляція, зростання вартості будматеріалів і зростання зарплат будівельників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ