Today.ua

У Нафтогазі розповіли, де Україна братиме газ у наступному опалювальному сезоні

На фоні війни в Україні країни ЄС відмовляються від газу. Якщо Україна відмовиться від імпорту блакитного палива з країни-агресора, потрібно буде шукати альтернативні джерела. Екс-голова правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв поділився своїми роздумами щодо того, як Україні підготуватися до нового опалювального сезону.

"Я думаю, що момент істини настане, якщо росіяни остаточно вирішать вчинити самогубство і відключать Європу від газу. Тоді Європа зможе збалансуватися з альтернативних джерел газу, запустити альтернативні джерела енергії та зменшити обсяг споживання, модифікувавши поведінку своїх споживачів... Я вважаю, що це абсолютно реалізована тактика, яка вимагатиме кілька важких політичних рішень", - зазначив Коболєв.

За словами Коболєва, Нафтогаз поки що не має детально опрацьованого аналізу, яким буде споживання газу в наступному опалювальному сезоні. Під час війни робити якісь прогнози складно.

"Ми точно побачимо якесь зменшення. Наскільки зменшиться споживання, мені передбачити складно. Навіщо зараз спекулювати?", — відповів Коболєв.

Коболєв вважає, що представники місцевої влади мають раціонально підійти до питання споживання газу. Тобто не опалювати те, що не потрібно опалювати, або зменшити нормативи опалення. Тоді газу власного видобутку може вистачати на потреби українців.

"Велика кількість людей виїхала зі своїх квартир, наприклад, на західну частину України або за кордон. Як ви думаєте: ці квартири опалюються? Я готовий поставити гроші, що так! Навіщо? Це незаперечне кохання опалювати все що потрібно і непотрібно в будь-яку пору року . Тому що це політично привабливо. Мені здається, що військовий час — це привід переглянути політику", - зазначив Коболєв.

Раніше повідомлялося, коли в Україні по-новому будуть вести облік газу, і що зміниться для споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ