Today.ua

У Нафтогазі розповіли, для кого тариф на газ буде знижено втричі

В компанії Нафтогаз вистачить газу у сховищах для забезпечення потреб населення. Країна пройде опалювальний сезон без зривів, а підприємства ТКЕ (теплової комунальної енергетики) отримуватимуть газ за фіксованою ціною. При цьому одній категорії споживачів Нафтогаз готовий знизити тариф на газ у 2-3 рази.

Такі заяви зробив глава правління Нафтогазу Юрій Вітренко в ток-шоу Савіка Шустера.

"Хочу всіх заспокоїти і відповідально сказати, НАК "Нафтогаз" має достатньо газу для забезпечення всіх потреб населення. І ми, продаючи газ за ціною 7,42 грн (тут, очевидно, він мав на увазі тариф для ТКЕ, а не для побутового сектору , - авт.) для потреб населення, робимо так, щоб ціна на газ для потреб населення цієї зими не піднімалася ", - заявив Юрій Вітренко.

Він також зазначив, що з бюджетними організаціями ситуація складніша. Їм-то якраз постачальники не відпускають газ за такою ціною, як побутовому сектору, а за ринковими цінами. Причому бюджетники купують цей газ в основному у місцевих постачальників. При цьому, формуючи бюджетні плани на 2021 рік, місцева влада, звичайно, не могли припустити, що ринкові тарифи на газ так безпрецедентно зростуть.

До того ж, багато постачальників газу виявилися ненадійними. Вони купують газ і перепродують його за високими цінами, виставляючи ці ціни своїм споживачам, включаючи і бюджетників. Тому зараз Нафтогаз змушений багатьох покинутих ними громадян забезпечувати газом в якості постачальника останньої надії (ПОН). Однак компанія справляється і далі має намір справлятися з покладеною на неї соціальною місією.

Зокрема, Нафтогаз зобов'язується продавати газ для опалення бюджетних установ за цінами, які значно нижчі за ринкові.

"Ми робимо так, щоб ці установи зараз змогли купувати газ у надійного постачальника, такого, як" Нафтогаз ", за ціною в два-три рази нижчою, ніж поточна спотова або місячна ціна, щоб вони купували за фіксованою і прогнозованою ціною", - пообіцяв Вітренко.

Нагадаємо, Юрій Вітренко також розповів, хто відповідальний за те, що Нафтогаз не закупив газ на зберігання, коли це можна було зробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ