Today.ua

Вже з травня тариф на газ стане вище: яку ціну готують споживачам

Вже 1 травня українці прокинуться з новими, річними, тарифами на газ. На сьогодні поки що не відомі точні ціни, які постачальники виставлять за свій товар. Однак усі експерти одностайні в думці: річний тариф на газ буде вищим, ніж той фіксований тариф, який ми платили під час опалювального сезону.

На час опалювального сезону уряд, наполоханий "тарифними майданами", штучно знизив ціну на газ для побутових споживачів і зафіксував її на рівні 6,99 гривні за кубометр. В основному такі ж ціни на газ постачальники залишили й на квітень, хоча вже у квітні мав повністю вступити в свої права ринок електроенергії. Однак річний тариф на газ буде вищим, ніж той, який у нас є зараз.

Компанії-постачальники поки зберігають у найсуворішому секреті свої річні тарифи на газ. Не виключено, що вони ще остаточно і не визначилися з новими цінами. Всі чекають, яку ціну виставить "законодавець моди" - компанія "Нафтогаз".

При цьому джерела, близькі до уряду, кажуть, що річний тариф на газ однозначно буде вищим, ніж 6,99. Не виключено, що фіксовану ціну, яка була в опалювальному сезоні, підвищать на гривню, і тоді річний тариф на газ дорівнюватиме 7,99 гривні за кубометр.

При цьому влітку споживачі зможуть без проблем оплачувати газ за таким тарифом, а от узимку, коли норми споживання сильно зростають, для багатьох така сума може виявитися непідйомною.

Однак експерти вважають, що річний тариф на газ все одно буде вигіднішим, ніж місячний. Незважаючи на прихід весни, в Європі не падають ціни на блакитне паливо, і через це торішніх дешевих літніх тарифів українцям чекати не варто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ