Today.ua

Вже з 6 липня ПриватБанк і Monobank почнуть списувати борги з рахунків українців: кому слід приготуватися

Сім українських банків, включаючи ПриватБанк і Monobank, вже з 6 липня почнуть списувати гроші з рахунків боржників. Процедура арешту рахунків і подальшого списання грошей буде відбуватися швидко. Уникнути списання грошей, якщо суд уже прийняв рішення щодо стягнення, буде неможливо.

Приватбанк, Monobank і ще п'ять банків України вже готові приступити до списання коштів із боржників. Їхні рахунки будуть заарештовувати за запитом державних і приватних судових виконавців. Раніше таке автоматичне списання застосовувалося лише до аліментників. Тепер же його застосують й до інших боржників.

Автоматичному списанню підлягатимуть такі види боргів:

Процедуру списання коштів держава постаралося максимально спростити. Потрібно лише, щоб справа про заборгованість потрапила до судового виконавця. Далі все буде відбуватися за простим алгоритмом.

Порядок списання боргів

  1. За допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) виконавець направить у банки запити щодо наявності рахунків, зареєстрованих на ім'я боржника.
  2. Далі, протягом години, банки повинні дати відповідь виконавцю, чи є у них рахунок боржника, і чи є у нього гроші на цьому рахунку.
  3. За допомогою тієї ж АСВП виконавець створить постанову про арешт рахунку (рахунків) боржника і відправить його в банк, де у того є рахунок.
  4. Банк тут же накладає арешт на кошти та ставить до відома про це боржника.
  5. Після цього виконавець надсилає в банк вимогу щодо списання грошей з рахунку боржника.
  6. Банк списує гроші з рахунку боржника і переказує їх на рахунок виконавця, який вже перенаправляє їх тому, кому заборгував власник рахунку.

Крім ПриватБанку і Monobank-у, в цій програмі з 6 липня беруть участь ще такі українські банки: Таскомбан, Оксі банк, Банк Восток, Індустріалбанк і ПроКредитБанк.

Інші банки поки лише тестують цю систему у себе, але вже незабаром вони приєднаються до неї і також будуть повноцінно в ній працювати.

Як можна дізнатися, чи потрапили ви в "чорний список" боржників, в яких уже можуть заарештувати рахунки?

Про це можна дізнатися з декількох сервісів:

Як уникнути арешту рахунку?

З'ясувавши, що проти вас відкрито виконавче провадження, можна попередити арешт рахунків, розплатившись за боргами добровільно. Способів оплати є немало. Якщо ви це зробите до звернення судовиконавців у банк, то рахунок вам не заблокують.

Однак така порада ефективна лише для тих, у кого є чим розплатитися. Решті боржників просто заарештують рахунки на банківських картах і будуть щомісяця утримувати з них частину грошей, які надходять їм на карту.

Нагадаємо, ПриватБанк розповів, як можна роблокувати рахунок якомога швидше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ