Україну заполонив фальсифікат оливкової олії. Дуже багато з того, що продається під маркою цього продукту, не тільки прострочено або виготовлено з порушенням технології, але й взагалі навіть поряд із оливками не було. Через те, що цей продукт цінується вище, ніж інші рослинні олії, нерідко під оливкову олію маскують звичайну соняшникову.
При цьому фальсифікат виглядає бездоганно і відрізнити справжній продукт від підробки на око буває непросто. Вичерпну відповідь у такому разі можна отримати, лише піддавши покупку лабораторному аналізу. Однак є один спосіб, який дозволяє відрізнити натуральну оливкову олію від підробки навіть на око. Щоправда цей спосіб діє лише в холодну пору року.
Деталями такої "експертизи на ходу" поділився виконавчий директор Спілки споживачів України Максим Несміянов.
"Це пов'язано із замерзанням жирних кислот і натурального воску, які містяться в плодах оливи. Віск виділяється оливковим деревом як природний захисний шар. У різних кількостях він міститься і в олії. Віск застигає першим, і це легко помітити", - зазначає Несміянов.
Крім того, вибрати якісний продукт допоможе ще й уважне вивчення дати розливу олії на етикетці. В Україні нерідко продають оливкову олію, термін придатності якої скінчився вже півроку тому, а то і більше.
Інші нюанси виробництва може виявити лише лабораторія. Наприклад, чи належить продукт до першого віджиму, чи був отриманий вже з макухи.
У будь-якому разі слід уникати покупок оливкової олії в інтернеті або на базарі у невеликих торгових точках. Там шансів натрапити на фальсифікат набагато більше. Тому краще купувати оливкову олію у великих торгових мережах, які дбають про свою репутацію і ретельно обирають постачальників. Звичайно, і там стовідсоткової гарантії покупцю ніхто не дасть, але все ж таки ймовірність придбати якісний продукт буде у покупця набагато вища.
Нагадаємо, з України масово вивозять насіння соняшника. Через це вітчизняні маслопереробні заводи відчувають гостру нестачу сировини.