Today.ua

Українці ризикують залишитися без посилок з AliExpress та Amazon

В Україні вже близький до ухвалення новий законопроект № 4279, який може поставити хрест на доставці міжнародних посилок із популярних сайтів продажів AliExpress та Amazon. Якщо цей законопроект проголосують, то отримання таких посилок буде утруднено, і велика частина українців перестане замовляти товари на AliExpress та Amazon, а також на інших популярних сайтах.

Цим законопроектом хочуть зобов'язати всіх одержувачів посилок з-за кордону щоразу проходити верифікацію, надаючи поштовому оператору копію паспорта та ідентифікаційного коду. Якщо вони не пред'являть цих документів, то посилку не отримають. Ініціатори законопроекту кажуть, що це допоможе боротися з контрабандою.

Критики такого нововведення стверджують, що ніякого реального результату в боротьбі з контрабандою цей закон не дасть хоча би тому, що на частку посилок припадає лише 2% від міжнародних вантажоперевезень. А контрабанда якраз ховається в останніх 98%, а не у цих двох. Замість боротьби з контрабандою цей закон стане боротьбою з міжнародними поштовими відправленнями і з простими громадянами, які замовляють недорогі товари з AliExpress та Amazon. Вони не зможуть отримати свої замовлення в поштоматах або через абонентські скриньки у своїх будинках. Їх можна буде отримати тільки через особистий контакт з оператором в поштовому відділенні. Природно, це призведе до виникнення черг у відділеннях.

Крім того, щоб отримати таку посилку, кожен клієнт пошти повинен буде підписати угоду на використання його особистих даних. Це також затримуватиме чергу, що, звичайно ж, ніяк не потішить тих, хто в ній стоїть.

У підсумку це різко скоротить кількість замовлень українців на міжнародних торгових платформах. У цій думці одностайні як керівництво "Укрпошти", так і топ-менеджмент "Нової пошти".

Нагадаємо, Нова пошта розповіла своїм клієнтам, як захиститися від нової схеми обману через електронні листи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ