Today.ua

Українці почали активно продавати свої городи, побоюючись податку на землю

Наприкінці 2021 року в Україні помітно активізувався ринок землі. Водночас зросла і ціна на землю. Причому більшість угод на ринку пов'язані з продажем ділянок під особисте селянське господарство. Власники невеликих земельних ділянок побоюються, що їм буде накладно платити податок на землю і тому стали активніше збувати свої городи.

Податок на землю, прозваний ще податком на город, який запроваджено з 2022 року, передбачає щорічну сплату мінімального податкового зобов'язання із земельних ділянок, розташованих поза межами населених пунктів. Йдеться не лише про паї, основна частина яких перебуває в оренді, та за які орендарі сплачують податки.

Проте, окрім легального ринку оренди землі, в Україні існує ще й величезний пласт нелегальної оренди. З такої землі держава не отримує жодних податків. Нерідко такі земельні ділянки розміром від 0,5 до 1 га використовуються селянами під вирощування продукції для особистого користування або здаються у нелегальну оренду. Проте з 2022 року власники будуть змушені платити з цієї землі мінімальне податкове зобов'язання, яке в середньому по Україні становитиме близько 1,4 тисяч гривень з гектара. Тому багато власників таких городів воліють їх позбутися, аби не платити податок. Тим більше, якщо йдеться про пенсіонерів із мінімальною пенсією, то їм і немає звідки платити такі податки.

Таким чином, наприкінці минулого року більшість транзакцій на ринку землі складали саме угоди з ділянками під ведення особистого селянського господарства. Водночас, якщо виходити з площі проданої землі, то дві третини цієї площі становить товарна сільськогосподарська земля. Іншими словами – земельні паї.

При цьому у грудні, порівняно з листопадом, суттєво зросла ціна на землю. Так, у жовтні-листопаді середня вартість гектара становила 33 тисячі гривень. А за грудень вона зросла до 40 тисяч.

У грудні також помітно зріс обсяг угод купівлі-продажу: як за кількістю угод, і за площею проданої землі.

Загалом, можна припустити, що землевласників спонукав до продажу саме ресурсний закон, який передбачає посилення обліку та оподаткування всієї сільськогосподарської землі в Україні. Нагадаємо, експерти вважають, що податок на землю змусить українців продати свої ділянки за безцінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ