Today.ua

Українці можуть непогано заробити на монетах СРСР: радянські копійки ідуть за тисячі гривень

Українці, в яких випадково завалялися радянські копійки, можуть непогано заробити на своїй власності. Зокрема, на інтернет-аукціоні Violity за одну таку монету можна виручити більше десяти тисяч гривень.

Правда, попитом у нумізматів користуються не всі радянські монети, а гроші раннього радянського періоду, які були викарбувані в 20-30-ті роки минулого століття.

Так, 20-копійчану монету 1931 року випуску вдалося продати за 43 951 гривню. Причому торгувалися за цю монету дуже жваво: покупці підвищували свої ставки 193 рази. Непогано пішла на аукціоні і 3-копійчана монета 1937 року, за яку заплатили понад 28 тисяч гривень. За неї було зроблено 11 ставок.

На аукціоні було виставлено також рідкісну 2-копійчану монету 1927 року випуску. За неї нумізмат, який її придбав, виклав 25,8 тисячі гривень. Причому до такої ціни прийшли після того, як покупці 47 разів підвищили ставки.

Звичайно, за монети пізнього радянського періоду таких грошей не виручити. У колекціонерів цінуються саме гроші, викарбувані у 20-30-ті роки минулого століття. Тоді копійок випускалося мало, і більшість з них згодом загубилася. А по закінченню радянської епохи багато монет просто були викинуті власниками на звалище.

Втім, не виключено, що у когось на горищах ще могли завалятися такі монети, які можуть зробити їхнього власника володарем чималого скарбу.

Нагадаємо, за монету вартістю в одну гривню можна виручити близько тисячі доларів. При цьому, звичайно, вона має бути "не як усі". У колекціонерів в ціні оригінальний заводський брак або виготовлення монети в "не рідному" металі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ