Today.ua

Українці масово звертаються за субсидіями: на яку допомогу можна розраховувати

В Україні розпочався складний опалювальний сезон. Цього року через війну катастрофічно знизився рівень життя більшості українців. В умовах війни та економічної нестабільності далеко не кожен українець може сплатити комунальні послуги у повному обсязі. Тому багатьом громадянам будуть потрібні субсидії, і з початком опалювального сезону українці масово пішли по допомогу.

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів обговорили стан готовності системи виплати громадянам житлових субсидій у зимовий період.

Право на нарахування субсидії мають як власники житла, так і орендарі, які уклали договір з орендодавцем, а також внутрішньо переміщені особи.

Заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко повідомив, що середній розмір субсидії на опалювальний сезон становитиме 1700 – 1800 грн на місяць. На поточний період соціальну виплату вже призначено 2,4 мільйонам домогосподарств.

Кількість сімей, яким призначено субсидію, та які проживають на тимчасово непідконтрольних Україні територіях, становить близько 220 тисяч. Для таких сімей нарахування субсидії регламентується постановою уряду №215. Нарахування соціальних виплат для сімей, які проживають на тимчасово не підконтрольних територіях, грунтуються на найсвіжішій актуальній інформації про одержувача, яка є в централізованих базах даних.

Щотижня в середньому подається 15-20 тисяч нових заявок на нарахування субсидії. Статистично це не перевищує кількість заявок, що подаються в аналогічні періоди минулих років, яка іноді досягала і 30 тисяч на тиждень. Віталій Музиченко запевнив, що коштів у бюджеті достатньо, щоби покрити таку кількість соціальних виплат.

"Коштів бюджету достатньо, щоб задовольнити потребу у житлових субсидіях. На відповідні потреби бюджетом у поточному році передбачено 37,9 млрд грн. На 2023 рік ми закладаємо приблизно аналогічні показники, що дозволяє нам забезпечити повноцінне та ритмічне фінансування житлових субсидій", - каже чиновник.

Музиченко нагадав, що українці, які перебувають у статусі безробітного, також можуть претендувати на призначення допомоги для оплати комунальних послуг. Розрахунок субсидії у такому разі відбуватиметься з урахуванням розміру призначеної допомоги з безробіття.

Нагадаємо, субсидії українцям із 1 жовтня виплачує Пенсійний фонд. Громадяни, яким було призначено допомогу до війни, як і раніше, отримуватимуть виплати на свій банківський рахунок або через пошту, навіть якщо комунальні послуги їм надаються не в повному обсязі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ