Today.ua

Українцям “заднім числом“ підвищили суми у платіжках за газ

Багатьом українцям "заднім числом" перерахували платіжки за газ. Суми в них виявилися вищими, ніж виходить за показаннями газових лічильників. Люди незадоволені такими нарахуваннями і не знають, звідки вони взялися. Проте розраховуватися за новими платіжками все-таки доведеться.

Таким є вердикт Верховного Суду України. Причому це рішення остаточне і жодному оскарженню не підлягає.

Українцям нарахували більші суми у платіжках за газ відповідно до так званих температурних коефіцієнтів.

Багато облгазів нараховували такі зайві суми у платіжках ще до листопада 2020 року. Проте потім, за рішенням НКРЕКП, зайві суми, нараховані за температурними коефіцієнтами, були визнані неправомірними, і Нацкомісія заборонила облгазам нараховувати за платіжками зайві гроші. Крім того, за рішеннями судів облгази мали виплатити сумарно 278 млн гривень штрафів за неправомірно нараховані зайві суми у платіжках громадян, а також повернути гроші споживачам, які вже встигли заплатити їм за завищеними рахунками.

Проте вітер судових вердиктів виявився мінливим, і тепер ВСУ скасував усе, що раніше було прийнято його колегами. Отже, Верховний Суд України ухвалив таке рішення:

Що таке температурні коефіцієнти і чому вони впливають на суми у платіжках за газ?

При нагріванні всі субстанції розширюються, а при охолодженні навпаки - зменшуються в обсязі. Усі це знають зі шкільного курсу фізики, і це повною мірою стосується й газу. Саме тому, кажуть газовики, взимку і влітку за однакових показників лічильників у кубометрах через труби проходить різна кількість газу. Тобто взимку через поперечний переріз труби проходить більше газу, ніж улітку. Тому й запровадили температурні коефіцієнти, які в зимовий час більші одиниці, а в літній можуть бути і меншими.

Втім, НКРЕКП ніколи й не заперечувала цієї фізики, однак Регулятор стверджує, що всі ці коефіцієнти вже закладені в тарифи на розподіл газу.

До того ж, як кажуть фахівці, додатковий обсяг газу автоматично нараховується лічильниками, маркування яких містить літери Тб або Т. Очевидно, рішення ЗСУ на користь температурних коефіцієнтів продиктоване не в останню чергу тим, що з травня 2022 року в Україні по-новому вестиметься облік газу: не в кубометрах, як зараз, а в кіловат-годинах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ