Today.ua

Українцям розповіли, яким буде курс долара вже через тиждень

В Україні курс долара вже найближчого тижня може "пробити дно" річної давнини та опуститися до 26,5 гривні. Оданк уже до кінця серпня він повернеться до позначки в 27 гривень. При цьому вагомих підстав для підвищення курсу долара поки немає, і він може протриматися на мінімальному рівні ще й половину осені.

Такі суперечливі прогнози майбутнього курсу долара дають аналітики фінансового ринку.

Уже до кінця тижня, що розпочався, 22 серпня, курс долара може впасти до позначки у 26,5 гривні, що буде абсолютним мінімумом за останні 14 місяців, припускає аналітик Альпарі Максим Пархоменко. Він зазначає, що тільки за минулий тиждень курс долара знизився на 15 копійок і склав 26,66 гривні.

При цьому всі фактори, що впливають на курс валют, залишилися незмінними. І тому є всі підстави припускати, що за наступний тиждень зниження може бути приблизно таким самим. Таким чином, до 22 серпня курс долара може знизитися до 26,50 гривні.

Отже, половина серпня, що залишилася - ідеальний період для покупки американської валюти, яка зараз перебуває на мінімумі своєї вартості, вважає аналітик. Втім, громадяни вже зрозуміли, що зараз найсприятливіша пора для купівлі валюти і стали потихеньку скуповувати долари. Про це свідчить статистика, яка надходить з обмінників. Так, лише за два перші тижні серпня українці скупили близько 45 мільйонів доларів.

Судячи з активізації попиту на валюту, незабаром її вартість неминуче піде вгору, і до початку осені курс долара повернеться до 27.

"У нас стабільна гривня, як не дивно, завдяки коронавірусу, тому що за період коронавірусу у нас практично не змінився експорт, але дуже впав імпорт. І, таким чином, у нас зовнішня торгівля збалансувалася", - констатує економіст Андрій Новак.

Втім, не всі аналітики дотримуються думки, що з початком осені долар почне дорожчати. Деякі вважають, що курс долара буде залишатися незмінним ще, принаймні, два місяці.

Зокрема, економіст Ярослав Жаліло вважає, що зараз склалася дуже сприятлива ситуація для української валюти, і в найближчий місяць-два вона буде лише зміцнюватися.

"Макроекономічних підстав для того, щоб очікувати зниження курсу гривні в найближчі 2 місяці, я не бачу" - підкреслив Жалило.

Серед чинників, які сприятимуть зміцненню національної валюти, він назвав такі:

Нагадаємо, згідно з прогнозами аналітиків, в Україні курс долара виросте до 30 гривень. Щоправда, таке зростання прогнозують лише до початку 2024 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ