Today.ua

Українцям розповіли, як зміняться ціни на житло у 2022 році

Наступний, 2022, рік розпочнеться із застою на ринку житла. Ціни на житло залишатимуться стабільними, а попит низьким. Проте вже до середини року тренд на підвищення цін повернеться. І вже у другій половині року вартість житла продовжить зростати.

Такий прогноз для вітчизняного ринку житла у наступному році дали експерти будівельної галузі в інтерв'ю одному з телеканалів.

Рік, що минає, запам'ятається українцям, крім іншого, високими темпами зростання цін на житло. Ціни росли через високий попит. Багато громадян, які мають гроші, розглядають нерухомість як надійний засіб вкладення інвестицій. А тому вони воліють відкладати собі гроші на старість, та й просто заробляти саме таким чином - вкладаючи свої заощадження у нерухомість. За 2020-2021 роки попит на житло в Україні зріс на 30-35% на первинному ринку та на 30% – на вторинному. Але на цьому попит майже вичерпався. На думку Президента Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України Юрія Пити, 90% попиту вже практично реалізовано. А для подальшої активності на ринку житла потрібні гроші, які люди не мають. Тобто, фінансовий ресурс майже вичерпаний, і житло людям купувати немає на що.

Тому новий 2022 рік розпочнеться млявими процесами на ринку житла. Попит буде невисоким, а ціни  - стабільними.

Проте вже з весни ціни на житло знову почнуть підвищуватись, вважають аналітики. Щоправда, вже не такими темпами, як 2021 року. Головна причина зростання цін на житло у наступному році – інфляція. Вартість будівництва неминуче зростатиме через зростання вартості будматеріалів, а також за рахунок імпортної складової, що купується за тверду валюту.

Тому до середини 2022 року аналітики прогнозують в Україні 5% зростання цін на житло. Очевидно воно продовжиться і в другому півріччі, адже поки що не видно причин для зниження темпів інфляції або зниження виробничих витрат на будівництво.

При цьому, якщо Європа не закриє своїх кордонів через поширення нового штаму коронавірусу Омікрон, то з України неминучий новий відтік робочої сили, що також вдарить по ринку житла.

Нагадаємо, зараз ринок житла в Україні майже стоїть через низьку купівельну спроможність громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ