Today.ua

Українцям розповіли, як пройти фінмоніторинг і уникнути блокування карток ПриватБанку та інших банків

В Україні блокування карток ПриватБанку та інших банків вже стало неприємним, але звичайним процесом. Клієнти масово скаржаться, що їм заблокували карту, і вони не можуть користуватися своїми грошима. Проте фінмоніторинг можна пройти "безболісно", якщо знати, які грошові перекази і в якому розмірі не можна робити самим і не можна отримувати.

У разі блокування картки, банк вимагає у клієнта довести законність походження грошей, що надійшли на карту. Якщо навіть він це доведе, доведеться витратити чимало часу і сил, перш ніж карту розблокують.

Тому потрібно знати випадки, коли вашу картку можуть заблокувати і постаратися уникати їх.

Якщо сума грошового переказу на картку перевищує 5000 гривень, банк повинен ідентифікувати платника, який зробив вам переказ. При цьому, якщо переказ зроблений не з карти на карту, а через термінал, то ідентифікувати платника неможливо. Деякі платники намагаються схитрувати і не переказують понад 5000 гривень, проте роблять кілька переказів поспіль. Система фінмоніторингу, звичайно, також відстежить таку серію платежів та обов'язково заблокує картку.

Кожен банк має свої нюанси в системах фінмоніторингу. І те, що, наприклад, відбувається у ПриватБанку, не пройде в Ощадбанку, і навпаки. При цьому є платежі, на які не поширюється блокування. Фінмоніторинг не блокує картку, якщо клієнт здійснює:

Нагадаємо, в ніч з 13 на 14 січня на багато урядових та банківських сайтів України було здійснено масовану хакерську атаку. Сайти багатьох міністерств були зламані. Проте банківські інтернет-ресурси встояли. Про це повідомила прес-служба НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ