Розпізнати, який відсоток жиру містить вершкове масло, можна за його назвою. Крім того, із назви цього продукту можна почерпнути відомості щодо технології його виготовлення, а також органолептичні показники.
Особливості найменувань вершкового масла роз'яснили у Держпродспоживслужбі. Там розповіли, що існує спеціальний державний стандарт 4339: 2005, згідно з яким класифікується вершкове масло. Назва масла залежить від вмісту в ньому жиру, повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.
За масовою часткою жиру розрізняють такі види вершкового масла:
- екстра - масова частка жиру становить від 80% до 85%;
- селянське - від 72,5% до 79,9%;
- бутербродне - від 61,5% до 72,4%.
Крім того, прикметники, присутні у назві масла, можуть вказувати на технологію його виробництва, а також на органолептичні властивості продукту.
Зокрема, за технологією виробництва розрізняють такі види вершкового масла:
- солодковершкове - виробляють із пастеризованих натуральних вершків;
- солоне солодковершкове - додають кухонну сіль, не більше 1%;
- кисловершкове - із пастеризованих вершків, поквашених чистими культурами молочнокислих бактерій;
- солоне кисловершкове - із додаванням солі, не більше 1%.
У Держпродспоживслужбі також уточнили, який продукт взагалі можна вважати вершковим маслом, адже нині виробники пропонують безліч маслоподібних продуктів, які гордо іменуються ними вершковим маслом.
"Маслом вважається продукт, виготовлений з коров'ячого молока і / або продуктів його переробки", - нагадали у Держпродспоживслужбі.