Розпізнати, який відсоток жиру містить вершкове масло, можна за його назвою. Крім того, із назви цього продукту можна почерпнути відомості щодо технології його виготовлення, а також органолептичні показники.
Особливості найменувань вершкового масла роз'яснили у Держпродспоживслужбі. Там розповіли, що існує спеціальний державний стандарт 4339: 2005, згідно з яким класифікується вершкове масло. Назва масла залежить від вмісту в ньому жиру, повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.
За масовою часткою жиру розрізняють такі види вершкового масла:
- екстра - масова частка жиру становить від 80% до 85%;
- селянське - від 72,5% до 79,9%;
- бутербродне - від 61,5% до 72,4%.
Крім того, прикметники, присутні у назві масла, можуть вказувати на технологію його виробництва, а також на органолептичні властивості продукту.
Зокрема, за технологією виробництва розрізняють такі види вершкового масла:
- солодковершкове - виробляють із пастеризованих натуральних вершків;
- солоне солодковершкове - додають кухонну сіль, не більше 1%;
- кисловершкове - із пастеризованих вершків, поквашених чистими культурами молочнокислих бактерій;
- солоне кисловершкове - із додаванням солі, не більше 1%.
У Держпродспоживслужбі також уточнили, який продукт взагалі можна вважати вершковим маслом, адже нині виробники пропонують безліч маслоподібних продуктів, які гордо іменуються ними вершковим маслом.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
"Маслом вважається продукт, виготовлений з коров'ячого молока і / або продуктів його переробки", - нагадали у Держпродспоживслужбі.