Today.ua

Українцям розповіли, що буде з тарифами на газ одразу після війни

До початку війни міжнародні кредитори вимагали, щоби тарифи на газ та інші комунальні послуги для українців були підвищені до ринкового рівня. Наш уряд, хоч і важко, проте змушений був погодитися на поступове підвищення тарифів. Однак тепер наша влада навряд чи піде на це. Після війни вартість комуналки в Україні має залишитись на колишньому рівні.

Такими міркуваннями поділився з одним із вітчизняних видань економіст Данило Монін.

Влада розуміє, що скорочення доходів населення досягло критичного рівня. По суті, багатьом людям вже й тепер немає чим оплачувати комуналку навіть за теперішніми цінами. Тому підвищення тарифів на газ та інші комунальні послуги нічого не дало би. Хіба що люди взагалі перестали б оплачувати комуналку, каже Монін.

"Просідання економіки буде по всіх регіонах, доходи населення знизяться. Тому потрібно розробити механізм компенсації різниці між тарифами для населення та вартістю газу, який буде в постачальників", – вважає економіст.

Вимоги МВФ до поступового приведення тарифів до ринкового рівня, на які раніше погоджувалась українська влада, зараз не мають сенсу і не працюють. Та й ніхто на це не піде, переконаний аналітик. Отже, уряду доведеться знайти компенсатори для того, щоб населення мало можливість і надалі користуватися теперішніми тарифами на газ та іншу комуналку. Причому не лише під час війни або одразу після неї, а й, принаймні, весь майбутній опалювальний сезон.

"Думаю, Нафтогаз продаватиме бюджетним споживачам газ у середньому по 600 доларів за тисячу кубометрів. А для населення залишать вартість газу на рівні 8 тис. гривень за тисячу кубометрів. Виходячи з такої вартості газу, буде розраховуватись і вартість тепла", – каже Монін.

При цьому експерт вважає, що наступного року Україні майже вистачить газу власного видобутку. Імпортувати його доведеться менше, ніж у попередні роки.

Скорочення обсягів споживання газу пов'язане з такими факторами:

Тому, за прогнозами аналітика, Україні вистачить для наступного опалювального сезону близько 17 млрд кубометрів газу. Причому 14 із них наша країна видобуває у себе. Тобто нам потрібно буде імпортувати лише 3 млрд кубометрів. І у європейських партнерів не має виникнути складнощів із постачанням такого обсягу газу в Україну.

Нагадаємо, українців можуть звільнити від плати за комуналку під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ