Today.ua

Українцям скасували трудові книжки

В Україні скасували трудові книжки в їхньому звичному, паперовому, вигляді. Всі відомості про страховий стаж громадян будуть зберігатися лише в електронному вигляді. Тепер пенсію в Україні будуть призначати автоматично. Майбутнім пенсіонерам не доведеться збирати довідки і доводити свій трудовий стаж.

В Україні скасували паперові трудові книжки. Закон вступив у силу з 10 червня 2021 року. Тепер весь трудовий шлях кожного українця буде зберігатися лише в електронному вигляді. Паперові книжки українці можуть залишити і зберігати їх вдома. При цьому, на їхню вимогу, роботодавці мають вносити зміни до трудової книжки. Однак відтепер кожен буде вирішувати для себе: мати або не мати паперову трудову.

На повний і остаточний перехід від паперової документації до електронної Пенсійному фонду відводять 5 років. За цей час усі трудові книжки українців мають бути оцифровані.

"Пенсійний фонд України протягом п'яти років повинен включити до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування дані про трудову діяльність працівників на підставі відомостей, наданих страхувальниками", - повідомив ПФ України у своєму Facebook.

Отже, що передбачає закон, який вступив у силу:

Нагадаємо, в Пенсійному фонді розповіли, кому зарахують роки навчання до страхового стажу. Зокрема, тим, хто навчався всі роки стаціонарно, роки навчання буде зараховано до страхового стажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ