Today.ua

Українцям пояснили, чому не варто чекати зниження цін на базові продукти

Українцям не слід чекати зниження цін на продукти. Базові продукти - такі як м'ясо, молоко, цукор, борошняні вироби будуть лише дорожчати. Невелике сезонне зниження вартості може бути тільки на продукти з овочевого набору. В основному ж, ціни на продукти можуть лише зростати.

Причини зростання цін на продукти пояснив глава Комітету економістів України Андрій Новак.

За словами Новака, нині в Україні спостерігається великий різнобій цін на продукти. Однак при цьому тенденції залишаються однаковими: якщо десь на щось зростає ціна, то вона росте всюди.

На формування цін на продукти впливає багато факторів: вартість сировини, зарплата працівників, зайнятих у всьому ланцюжку просування продукту від поля до споживача, вартість енергоресурсів, транспортні витрати, тенденції на світовому ринку і, звичайно ж, запити внутрішнього ринку.

Під впливом цих факторів ціни на продукти ростуть. Однак там, де конкурентів на ринку багато, вони все-таки ростуть повільніше. Конкуренти не дадуть іншим безконтрольно підвищувати ціни. Тому, наприклад, сезонні овочі і фрукти ростуть у ціні тільки, якщо для цього є об'єктивні причини. На ринку багато реалізаторів цього товару, які не дадуть один одному підняти ціни.

А ось, що стосується базових продуктів - таких як м'ясо, молоко і молочні продукти, цукор, соняшникова олія, крупи, яйця, то в Україні їх виробництвом займається не так багато компаній. Весь ринок цих продуктів зазвичай контролюють два-три монополіста, і по суті вся цінова політика зосереджена в їхніх руках.

"Там кілька великих гравців, які забезпечують практично весь ринок. Вони, перш за все, орієнтовані на експорт і валютну виручку. На внутрішній же ринок вони між собою домовляються, і ми бачимо, що деякі продукти українського виробництва в Україні коштують дорожче, ніж у Європі" , - говорить Андрій Новак.

Тому знижувати ціна на продукти із цих груп ніхто не буде. Тим більше, що їхня вартість істотно залежить від вартості енергоносіїв, транспортних витрат, витрат на логістику і цін на світовому ринку. А це все зростає.

Нагадаємо, у розпал сезону баштанних в Україні зросла ціна на дині. Фермери пояснюють це несприятливими погодними умовами, які знизили якість динь, а також тим, що зараз ранні сорти динь підійшли до кінця, а більш пізні ще не починалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ