Українцям не слід чекати зниження цін на продукти. Базові продукти - такі як м'ясо, молоко, цукор, борошняні вироби будуть лише дорожчати. Невелике сезонне зниження вартості може бути тільки на продукти з овочевого набору. В основному ж, ціни на продукти можуть лише зростати.
Причини зростання цін на продукти пояснив глава Комітету економістів України Андрій Новак.
За словами Новака, нині в Україні спостерігається великий різнобій цін на продукти. Однак при цьому тенденції залишаються однаковими: якщо десь на щось зростає ціна, то вона росте всюди.
На формування цін на продукти впливає багато факторів: вартість сировини, зарплата працівників, зайнятих у всьому ланцюжку просування продукту від поля до споживача, вартість енергоресурсів, транспортні витрати, тенденції на світовому ринку і, звичайно ж, запити внутрішнього ринку.
Популярні зараз
Як вчинять з ухилянтами від мобілізації, які не оновлять свої облікові дані: послідовність дій ТЦК
Росія обирає напрямок для нового наступу: в ISW назвали варіанти
В Україні розпочато формування жіночого військового підрозділу
Під впливом цих факторів ціни на продукти ростуть. Однак там, де конкурентів на ринку багато, вони все-таки ростуть повільніше. Конкуренти не дадуть іншим безконтрольно підвищувати ціни. Тому, наприклад, сезонні овочі і фрукти ростуть у ціні тільки, якщо для цього є об'єктивні причини. На ринку багато реалізаторів цього товару, які не дадуть один одному підняти ціни.
А ось, що стосується базових продуктів - таких як м'ясо, молоко і молочні продукти, цукор, соняшникова олія, крупи, яйця, то в Україні їх виробництвом займається не так багато компаній. Весь ринок цих продуктів зазвичай контролюють два-три монополіста, і по суті вся цінова політика зосереджена в їхніх руках.
"Там кілька великих гравців, які забезпечують практично весь ринок. Вони, перш за все, орієнтовані на експорт і валютну виручку. На внутрішній же ринок вони між собою домовляються, і ми бачимо, що деякі продукти українського виробництва в Україні коштують дорожче, ніж у Європі" , - говорить Андрій Новак.
Тому знижувати ціна на продукти із цих груп ніхто не буде. Тим більше, що їхня вартість істотно залежить від вартості енергоносіїв, транспортних витрат, витрат на логістику і цін на світовому ринку. А це все зростає.
Нагадаємо, у розпал сезону баштанних в Україні зросла ціна на дині. Фермери пояснюють це несприятливими погодними умовами, які знизили якість динь, а також тим, що зараз ранні сорти динь підійшли до кінця, а більш пізні ще не починалися.