Today.ua

Українські заробітчани відмовляються від роботи в Польщі: у чому причина, і що буде далі

Українські заробітчани відмовляються працювати в Польщі. Втім, йдеться не про всю Польщу і не про всі види робіт, а лише про конкретну сферу. Наші співгромадяни, які раніше хапалися за будь-яку роботу за кордоном, тепер стали більш перебірливими. Вони не хочуть працювати на зборі яблук. Робота ця не з легких, а платять за неї мало.

Причина низьких зарплат на зборі яблук у тому, що польським садівникам стало ніде їх продавати. Раніше вони були орієнтовані на експорт в Росію і Білорусь. Однак тепер у Росії діє ембарго, а відносини з Білоруссю у Польщі безнадійно зіпсовані. Фактично польські садівники позбулися двох своїх найбільших ринків збуту. Залишається лише надія на поставку яблук до Єгипту, однак ситуації це не врятує.

Тим більше, що урожай яблук цього року вийшов вельми щедрий. І в будь-якому випадку його потрібно зібрати. А ось тут-то якраз криється ще одна проблема. Через низькі ціни на яблука (а вона очікується в межах 6-7 гривень за кілограм) польські фермери не можуть платити українським заробітчанам великі гроші за збір плодів. Тому українці масово відмовляються від цієї роботи і їдуть працевлаштовуватися у великі міста, де можна пристойно заробити на виробництві, при цьому не витрачаючи стільки зусиль, як на зборі яблук.

Проте, Польща, як і раніше, залишається привабливою для заробітчан з України. Вже понад 277 тисяч наших громадян отримали від польської влади дозвіл на тривале перебування.

Польща зацікавлена в українських заробітчанах не менше, ніж вони в ній. Не випадково там уже готовий законопроект про податкові пільги для заробітчан, які мають намір залишитися в країні на тривалий термін - від чотирьох років і більше.

До речі, після такого терміну, відпрацьованого за кордоном, багато хто з них задумається, чи варто їм повертатися додому, де громадян постійно лякають зростанням цін і злиденною старістю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ