Today.ua

Україна отримає Archer: що можуть шведські САУ

Збройні сили України отримають шведські 155-мілімітрові самохідні артилерійські установки Archer. Про це у своєму новому інтерв'ю розповів прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Вперше про те, що Швеція може передати Україні САУ Archer, стало відомо ще влітку 2022 року. Але лише тепер цю інформацію підтверджено офіційно. Коли саме українські захисники отримають шведські САУ і скільки – поки не повідомляється.

САУ Archer армія Швеції прийняла на озброєння у 2014 році. Тобто, це сучасна самохідна артилерійська система. Вона створена на шасі Volvo. Процес заряджання автоматизований. Закрита кабіна захищає екіпаж від обстрілу стрілецькою зброєю та від уламків боєприпасів.

Екіпаж цієї САУ становить 3 людини. Дальність стрільби звичайним снарядом – 30 км, активно-реактивним снарядом – 40 км, а керованим активно-реактивним снарядом – 50 км. Швидкострільність – 21 постріл за 3,5 хвилини (потрібно відзначити, що перший постріл відбувається вже через 30 секунд після зупинки САУ у потрібній точці маршруту). Боєкомплект – 21 снаряд. На даху кабіни можна встановити турель із кулеметом або гранатометом.

Archer оснащується дизельним двигуном Volvo потужністю 340 к.с. Максимальна швидкість досягає 45 км/год – асфальтованою дорогою. Час розгортання та час згортання всього 30 секунд, що ускладнює противнику вести контрбатарейну боротьбу.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україна отримає німецькі колісні самохідні гаубиці RCH 155. Вони розроблені у 2014 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ