Today.ua

Ціни на пластикові пакети в торгових мережах відрізняються: де та скільки коштують найдешевші “кульки“

З 10 грудня в Україні почав діяти закон щодо обмеження обігу пластикових пакетів. Першим кроком для його реалізації стало запровадження плати за пластикові пакети. Проте відповідної постанови уряду, якою встановлювались би ціни на пластикові пакети, поки що немає.

Відтепер у магазинах можуть безкоштовно надавати пакети лише для упаковки риби, м'яса, льоду та сипких продуктів. Решта пластикових пакетів, у тому числі і зовсім тонкі (одноразові), повинні продаватися за гроші.

Ще у вересні було розроблено проект урядової постанови, якою були встановлені ціни на великі пакети завтовшки від 50 мкм.

Проте цей проект досі не затверджено. Втім, великі пакети, які можна використовувати неодноразово, і раніше продавалися в магазинах за гроші. А ось що стосується тонких одноразових пакетів, то взагалі жодної певності щодо них поки немає.

Натомість є штрафи, які обіцяють застосовувати до магазинів, які відпускають покупцям пакети безкоштовно. Штраф становитиме від 1700 до 3400 гривень, а за повторне вчинення такого порушення протягом трьох років його сума зросте від 3400 до 8500 гривень.

Тому з 10 грудня кожен магазин сам встановив собі ціну на надтонкі пакети. Вийшов повний різнобій. Ціни на тонкі одноразові пластикові пакети коливаються від 1 копійки до 2,5 гривні.

Наприклад, у мережі VARUS просять за пакети символічною 1 копійкою. В АТБ тонкі одноразові пакети йдуть по 9 копійок (без ручок) та по 12 (з ручками). При цьому у Запоріжжі на місцевому ресурсі опублікували зовсім іншу ціну в АТБ. Там просять за пакети цілих 2,5 гривні. А от у "Новусі" за пакети з ручками та без ручок доведеться віддати відповідно по 10 та по 50 копійок. В "Ашані" за пакет просять по 6 копійок. У супермаркетах мережі "Рукавичка" ціни на пластикові пакети – по 10 копійок. А в мережі "Наш край" – 25 копійок. А от у "Метро" за тоненький пакет доведеться викласти 1,5 гривні. Через відсутність ухвали бізнес не знає, чи можна поки що не продавати надтонкі пакети, а давати покупцям безоплатно. Тому продавці про всяк випадок призначили ціну на всі – хто будь що.

При цьому Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) звернулася за роз'ясненнями до Кабміну. У заяві, зокрема, йдеться, що при обговоренні деталей законопроекту йшлося лише про міцні пакети з товщиною стінки понад 50 мкм. Однак, якщо заборона стосуватиметься і тонких пакетів, то продавці не уявляють, як можна буде реалізовувати багато товарів, а також, як здійснювати продаж цих пакетів.

Нагадаємо, ЄБА також каже, що заборона на безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів, яка поки торкнулася лише магазинів і не поширюється на базари, ставить продавців у нерівні ринкові умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ