В Україні напередодні великодніх свят стрімко зросли ціни на яйця та м'ясо. Особливо подорожчала свинина. При цьому Мінагрополітики вважають, що незабаром вартість цих продуктів піде на спад. Однак ціни на свинину все ж таки залишаться набагато дорожчими, ніж були до святкового підвищення.
Про це розповів в ефірі телемарафону перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
Напередодні свята суттєво зросли ціни на м'ясо, особливо на свинину, а також подорожчали молочні вироби і борошно. При цьому ціни на яйця за кілька днів до Великодня навіть трохи знизилися, але все ж таки залишаються високими.
Найближчим часом усі ціни почнуть знижуватись, переконує Тарас Висоцький. Однак це зниження буде нерівномірним. Щось значно подешевшає, а щось скине лише невелику частку нової вартості, і загалом ціна на цей продукт все одно залишатиметься високою.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Отже, перед Великоднем мука подорожчала майже на 10%. Майже так само зросли в ціні і молочні продукти. Але найбільше злетіла в ціні свинина. Вона стала дорожчою на 30-35%.
"Після Великодня очікується певне здешевлення продуктів. За останній тиждень ціна на яйця вже впала на 7%, і ця тенденція триватиме. Падіння ціни на м'ясо не буде сильним – на 5-7% ближче до кінця весни", - каже Тарас Висоцький.
При цьому з приходом літа ціни на яйця та м'ясо птиці мають стати ще нижчими, переконаний Тарас Висоцький. Це пов'язано з тим, що в країні стрімко відновлюється галузь птахівництва, яка дуже сильно просіла в перший рік війни. Комбінати, зайняті вирощуванням птиці та виробництвом яєць, швидко відновлюють і нарощують обсяги виробництва продукції. А ось ціни на свинину навряд чи зможуть відкотитися настільки, щоб стати такими, як були до великоднього підвищення.
Нагадаємо, крім яєць, в Україні перед Великоднем подешевшали також гречка та сало.