Today.ua

Ціни на антибіотики зростають швидше, ніж на продукти: названо причини подорожчання життєво важливих ліків

В Україні стрімко зростають ціни на антибіотики. Лише за липень вони зросли на величину від 15 до 60%. Це набагато швидше та вище, ніж зростають ціни на продукти. Експерти пов'язують таке нестримне зростання вартості цих медичних препаратів із трьома причинами.

Ці причини назвала голова підкомітету Комітету Верховної Ради із захисту прав людини Ірина Суслова.

На думку депутатки, ціни на антибіотики зростають під впливом підвищеного попиту на ці препарати, а також дефіциту на них. Само собою, що одне інше підігріває. Чим вищий попит, тим більший дефіцит цих товарів. І навпаки: що більше вони дефіцитні, то більше користуються попитом.

Попит на антибіотики підігрів закон, який набуде чинності вже з 1 серпня. Закон забороняє продаж антибіотиків без рецептів. Така вимога запроваджується у зв'язку з реформою системи медичного обслуговування в Україні, яка передбачає продаж таких препаратів лише за електронними рецептами.

Дізнавшись, що з серпня вже не можна буде придбати антибіотики без рецепта, українці кинулися до аптек "затарюватися" всім, що доступно. Це викликало ще більший дефіцит того, що й так зараз нерегулярно надходить на ринок фармацевтичних препаратів.

Окрім підвищеного попиту ціни на антибіотики формуються також під впливом курсу долара. Так, якщо у травні-червні можна було купити імпортні медпрепарати за курсом 29,25 грн, то вже з 21 липня доводиться платити за них за курсом 36,6.

Нагадаємо, обмеження на продаж антибіотиків пов'язане з тим, що дуже багато людей почали вдаватися до самолікування, призначаючи собі антибіотики без рецепта лікаря. При цьому у них формується антибіотикорезистентність, внаслідок якої ліки виявляються безсилими перед інфекцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ