Today.ua

Ціна на часник в Україні встановила рекорд

В Україні ціна на часник досягла фантастичної позначки – 150 гривень. Така вартість популярного овоча зафіксована в одній із торгових мереж. Щоправда, в інших мережах вона відчутно нижча, проте наближається до сотні.

Нинішня ціна на часник спантеличила українців, які ще пам'ятають, що його вартість вимірювалася однозначними числами. Втім, така ціна вже давно стала надбанням історії, і відтоді вартість цього овочу визначається у десятках гривень. Проте грудневі ціни на часник доволі близько підійшли до тризначного рубежу, а вартість цієї спеції у MegaMarket легко її перетнула: 149,90 грн/кг – такої ціни на часник Україна ще не знала.

Щодо інших торгових мереж, присутніх на продовольчому ринку столиці, то там у грудні склалися такі ціни на часник: Auchan – 89,90 грн/кг, Novus – 92,99 грн/кг, Varus – 83,90 грн/кг. Тобто, всюди ціни або наближаються до 90 гривень, або вже перетнули цей рубіж.

При цьому вони і не думають зупинятися, а з приходом зимового сезону стали зростати набагато швидше, ніж влітку та восени. Так, у листопаді середня ціна часнику у супермаркетах Києва становила 94,51 грн/кг. А вже у грудні вона зросла до 104,17. Тобто, за місяць він подорожчав на 10%.

А якщо порівнювати з початком 2021 року, коли середня вартість кілограма часнику становила 67,90 грн, то виходить, що за рік часник підскочив у ціні більш ніж на 53%.

Нагадаємо, ціна на цибулю цього року також складається чимала. Щоправда, експерти кажуть, що цей овоч уже вичерпав свій резерв зростання і, якщо навіть дорожчатиме, то повільно і незначно. Навіть більше, навесні, коли почнеться активний розпродаж цибулі, закладеної вітчизняними фермерами на зберігання, її ціна може знизитись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ