Торговельну мережу заполонило фальсифіковане масло: українцям розповіли про смертельну небезпеку такого продукту

Автор: Марченко Любов

Україну заполонило фальсифіковане масло. Сьогодні близько 70% так званого вершкового масла, яке продають у торговельній мережі, є фальсифікатом, каже керівник відділу тестувань Центру експертиз ТЕСТ Ніна Кальдій.

Торговельну мережу заполонило фальсифіковане масло: українцям розповіли про смертельну небезпеку такого продукту - today.ua

Всім відомо, що справжнє вершкове масло має бути виготовлено з коров'ячого молока. Для виробництва кілограма масла потрібно близько 20 літрів молока. З огляду на вартість молока у нас в Україні, масло дешевим бути не може.

Щоб його здешевити, виробники додають в нього рослинні жири. І це вже порушення технології, адже у справжньому вершковому маслі передбачається наявність тільки молочних жирів.

"Вершкове масло зараз коштує дуже дорого. У порівнянні з минулим роком мінімум на третину ціни виросли. Сказати, чому так, дуже складно. А чим дорожче оригінальна продукція, тим більше шансів для фальсифікату", - говорить керівник центру експертиз "Тест" Валентин Безрукий .

Популярні зараз

В Україні очікується масштабне підвищення заробітних плат

У Мінекономіки спрогнозували зростання курсу долара до 50 гривень

Верховна Рада знайшла додаткові підстави для припинення виплати пенсій

Греція остаточно відмовила у передачі систем Patriot Україні: названо причину

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Процентний вміст рослинних жирів у маслі може бути різним. Чим їх менше, тим складніше відрізнити фальсифіковане масло від справжнього. А відрізняти потрібно, адже підроблене масло виробники насичують сумішами рослинних жирів, які утворюють "неправильні молекули" трансжирів. Ось саме ці трансжири вкрай небезпечні для здоров'я людей. Торговельну мережу заполонило фальсифіковане масло: українцям розповіли про смертельну небезпеку такого продукту Трансжири зможуть стати в організмі каталізаторами ожиріння, а також спусковим механізмом серцево-судинних захворювань і навіть онкології. Тому вміти відрізнити якісний продукт від від фальсифікованого масла - це нерідко питання життя і смерті.

Як розпізнати фальсифіковане масло

  • Воно не може бути дешевим. Помножте закупівельну ціну молока на 20 (саме стільки літрів потрібно для виробництва кілограма масла). До цього ще треба додати виробничі та інші витрати. Це й буде мінімальна ціна масла.
  • Масло з холодильника має бути твердим. Великий вміст рослинних жирів робить його м'яким навіть в охолодженому стані.
  • Якщо в роті після масла залишається відчуття жирного нальоту, то значить, воно підроблене.
  • На упаковці обов'язково має бути написано, що це вершкове масло. Втім, щодо останнього - не факт: на фальсифікованому маслі також можуть написати, що воно вершкове.

Нагадаємо, в Україні літр молока набагато дорожче, ніж у наших європейських сусідів. А ось кілограм вершкового масла, у нас, навпаки, коштує набагато дешевше. Це також свідчить, що у нас виготовляють і продають фальсифіковане масло.