Today.ua

Тільки в трьох регіонах країни середня зарплата виявилася вищою за загальноукраїнський показник

В Україні середня зарплата у 2,5 рази перевищує мінімалку, а в річному вимірі вона зросла майже на 30%. Водночас, лише у трьох регіонах країни середня зарплата виявилася вищою за загальноукраїнський показник.

Стало також відомо, хто з наших співгромадян одержує найвищі зарплати. Такі дані опублікував у своєму звіті Держстат.

У вересні нинішнього року середня зарплата в Україні зросла порівняно із серпневою на 1,7%. В абсолютних цифрах вона сягнула 14 239 гривень. Це фактично майже в 2,5 рази вище за мінімальну зарплату по країні. При цьому за рік, із вересня 2020 року по вересень 2021, середня зарплата зросла на 18,7%.

Найвищі середні заробітки зафіксовані в ІТ-сфері. Тамтешнім фахівцям середньої ланки платять по 25,4 тисяч гривень.

А загалом можна виділити топ-5 сфер діяльності, де в Україні платять найвищу зарплату:

При цьому найбільше (у відсотковому відношенні) зросла середня зарплата у сфері тимчасового розміщення/організації харчування. Там працівникам підвищили заробітки одразу майже на 40%. На другому місці за темпами зростання йде галузь IT – 26,6%.

Якщо розглядати рівень середньої зарплати по регіонах, то лідирує, звісно, Київ.

А взагалі, трійка регіонів із найвищими заробітками виглядає так:

Саме в цих трьох регіонах середня зарплата виявилась вищою за середню по Україні. В інших областях вона нижча. При цьому ще у двох областях, Запорізькій та Миколаївській, вона виявилася трохи нижчою за середню по країні, але вищою за 14 тисяч.

Таким чином, можна сказати, що саме ці п'ять регіонів "зробили" таку високу середню зарплату по країні. У решті вона відчутно нижча. При цьому вже в усіх регіонах середню зарплату представлено п'ятизначним числом.

Найменше платять у таких областях:

Нагадаємо, в Україні майже кожному десятому штатному працівнику платять від 25 тисяч гривень та вище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ