Today.ua

Технології “Зоряних війн“: Україна отримала систему IBCS

На озброєнні Збройних сил України з'явилася щонайменше одна американська система бойового управління IBCS, яка є системою ППО нового покоління. Про це повідомило польське видання Defence24.

Відразу скажемо, що офіційно Білий дім не повідомляв про передачу Україні системи бойового управління IBCS. Але польські експерти не сумніваються, що ця система вже є у нашій країні. До речі, в армії Польщі також є така американська система ППО нового покоління.

IBCS (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System) – це інтегрована система бойового управління ППО. Її розробила американська компанія Northrop Grumman. У 2021 році Пентагон підписав з компанією Northrop Grumman контракт на виробництво IBCS.

Що таке IBCS? Якщо охарактеризувати цю систему коротко, то вона є "мозком" комплексної системи ППО. Це ППО нового покоління. Ця система опрацьовує дані, отримані з різних джерел, у тому числі від літаків, і на підставі цього приймаються подальші рішення (наприклад, про відкриття вогню по повітряної цілі).

Тобто система IBCS не просто обробляє дані, а й поєднує в собі радари та пускові установки ракет класу "земля–повітря". Система складається із спеціальних центрів бойових операцій, які обладнують у контейнерах.

IBCS вже є на озброєнні Польщі. Вона стала частиною польської системи ППО та ПРО (протиракетна оборона). В армії Польщі система IBCS інтегрована з ЗРК Patriot та іншими системами ППО, ПРО, в тому числі літаками. Це дозволяє польським військовим забезпечувати комплексний захист.

Ця американська система має відкриту, модульну, масштабовану архітектуру. Саме це дозволяє інтегрувати до неї різноманітні системи, у тому числі системи радіолокаційного контролю та розвідки, з передачею команд управління у різні системи.

Досі IBCS ще, мабуть, ніколи не використовувалась у бойових діях. Якщо ця система справді перебуває вже в Україні, то це стане першим її бойовим застосуванням. США покладають на IBCS великі надії. У розробку цієї системи інвестували величезні кошти. Сподіваємось, що вона доведе свою ефективність у боротьбі з повітряними цілями.

Нагадаємо, українське небо вже захищають німецькі зенітно-ракетні комплекси Skynex.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ