Today.ua

Тарифи на опалення кожне місто буде встановлювати самостійно: Нацкомісія вирішила не втручатися

Всі населені пункти будуть самі встановлювати тарифи на опалення. Відповідну постанову НКРЕКП вже затвердила на своєму засіданні. Таким чином, встановлювати тарифи для регіонів тепер будуть не в Києві, а в самих регіонах.

Про це стало відомо від члена НКРЕКП Ольги Бабій.

Чиновниця каже, що Нацкомісія з питань держрегулювання у сфері енергетики та житлово-комунальних послуг вирішила передати ці повноваження на місця через спірні ситуації, які нерідко виникали між центром і регіонами при спробі нав'язати їм тариф на опалення, розрахований і затверджений в НКРЕКП.

"Ми це зробили тому, що коли намагалися самостійно встановити тарифи, часто органи місцевого самоврядування не погоджували нам цю процедуру, і в нас були міста, які в момент прийняття тарифів не дозволяли нам це зробити через громадський опір на місцях", - говорить Ольга Бабій.

Тепер же, міська влада зможе сама встановлювати тарифи на опалення згідно зі своїми витратами і розрахунками. До речі, така передача повноважень функції регулювання роботи підприємств ТКЕ на місця передбачена у Програмі Кабміну. Цей процес відбувається в контексті розширення повноважень місцевої влади у рамках триваючої реформ децентралізації. При цьому НКРЕКП залишає за собою моніторинг підприємств теплової комунальної енергетики, який здійснюватимуть щоквартально, а також забезпечення нормативно-правової бази їхньої діяльності.

"Ми будемо здійснювати наш щоквартальний моніторинг діяльності таких підприємств. За результатами опалювального сезону вже разом з урядом будемо приймати рішення в цьому контексті, як діяти далі. Ринок теплопостачання ми не залишаємо, ми залишаємося там ідеологом ліцензійних умов", - уточнила Ольга Бабій.

Таким чином, на місцевий рівень передають 80 ліцензіатів, які забезпечують тепловою енергією населення на місцях. А місцева влада повністю бере на себе відповідальність за формування зважених тарифів на опалення.

Нагадаємо, експерти підрахували, що з новою ціною на газ від Нафтогазу тарифи на тепло в містах виростуть приблизно на третину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ