Today.ua

Тарифи на газ зростуть з 1 серпня: де буде найдорожче

Тарифи на газ для більшості побутових споживачів поки залишаться такими, як були встановлені в травні. Однак деяким клієнтам доведеться платити більше. Це стосується тих абонентів, які з власної ініціативи перейшли на місячний тариф на газ.

По завершенню опалювального сезону, в кінці квітня, компанії-постачальники газу представили на ринку фіксовані тарифи, за якими вони будуть відпускати газ своїм побутовим споживачам рівно рік - до 1 травня 2020 року. Тоді ж, за замовчуванням, компанії-постачальники перевели своїх споживачів на ці фіксовані тарифи.

Не всім споживачам вони припали до серця. Багато хто визнав їх завищеними, а дехто вирішив перейти на місячні тарифи - в надії на те, що влітку газ неодмінно подешевшає, і можна буде на цьому заощадити чималу суму грошей.

Однак не все так сталося, як гадалося. З приходом літа ціни на газ в Європі не стали знижуватися, а навпаки, почали зростати. Зараз вони досягли 13-річного максимуму і навіть і не думають зупинятися. Ймовірно, що й постачальники газу виявилися збентеженими таким поворотом подій. Таким чином, нині місячні тарифи на газ набагато вище річних. І тим нечисленним клієнтам, які перейшли на місячний тариф, тепер доводиться платити за газ набагато вище, ніж усім іншим споживачам.

За прогнозами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, недалекий той день, коли за місячними тарифами на газ доведеться платити 13-15 гривень за кубометр. Втім, деяким споживачам таку ціну виставлять вже у серпні. Так, згідно з опублікованими пропозиціями від компаній-постачальників, місячні тарифи на газ в серпні складуть від 7,9 до 16,99 гривні за кубометр.

При цьому найнижчі ціни у таких компаній: Галнафтогаз і Стрийнафтогаз - по 7,99 гривень за кубометр, Маргаз - 8,79 гривень, Чернівецька обласна енергопостачальна компанія - 9,35 гривень.

А найвищі ціни на серпень виставили: Енергія країни - по 16,99 гривні і КиївГазЕнерджі - по 15,764 гривень за кубометр.

Нагадаємо, згідно з даними Держстату, тарифи на газ в Україні за рік (з червня 2020 по червень 2021) виросли в 2,8 рази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ