Today.ua

Танкісти ЗСУ отримали снаряди зі збідненим ураном: для чого вони призначені

Великобританія в рамках нового пакету військової допомоги передала Україні снаряди зі збідненим ураном, які можуть використовувати британські танки Challenger 2. Про це повідомили британські ЗМІ з посиланням на заступника міністра оборони Британії Джеймса Хіпі.

За його словами, українські танкісти вже використовують снаряди із збідненим ураном у боях із російськими окупантами. Але на якій конкретно ділянці фронту – не уточнюється. Також не повідомляється скільки таких боєприпасів Британія вже передала Україні.

Джеймс Хіпі підкреслив, що Великобританія не проводитиме очищення снарядів із збідненим ураном після закінчення війни в Україні. Який саме тип снарядів із збідненим ураном отримали українські танкісти – невідомо. Британці використовують у своїх танках кілька типів таких боєприпасів.

Про те, що уряд Великобританії планує передати до ЗСУ партію танкових снарядів калібру 120 мм із збідненим ураном, стало відомо у березні 2023 року. Вони призначені для стрілянини з британських танків Challenger 2, які теж має незабаром отримати Україна (буде передано 14 танків Challenger 2).

Снаряди з збідненим ураном мають більшу пробивну силу, ніж стандартні снаряди, в яких використовується свинець. Вони пробивають броню до 700 мм. Тобто, вони можуть знищувати всі типи танків, які використовують російські окупанти у своїй війні проти України. А це якраз те, що наразі потрібно українським бійцям.

Що таке збагачений уран? Чи небезпечний він для оточуючих? Збіднений уран виходить у процесі збагачення під час виробництва ядерного палива та ядерної зброї. Він менш радіоактивний, ніж метал, що зустрічається в природі. Але все ж таки є певні побоювання з приводу його токсичності.

Після того, як стало відомо, що Україна отримає танкові снаряди зі збідненим ураном, РФ зчинила галас у своїх пропагандистських ЗМІ. Російські окупанти були дуже незадоволені рішенням Великої Британії. При цьому на озброєнні російських окупантів є снаряди зі збідненим ураном. Такі ж боєприпаси прийняті на озброєння армій багатьох країн світу, зокрема США та Китаю.

Нагадаємо, раніше ми розповіли про те, що це за танки Challenger 2, які вже найближчим часом передадуть Україні.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ