Today.ua

Стало відомо, хто вже за місяць отримає 1500 гривень надбавки до пенсії

Вже за місяць, у березні, багато українців можуть отримати суттєву надбавку до пенсійних виплат. Зокрема, у деяких громадян надбавка до пенсії може становити 1500 гривень, а в декого і більше. Йдеться про щорічну індексацію пенсії.

Про те, які надбавки до виплат можуть отримати громадяни, розповів obozrevatel.

Згідно із законом, щороку в березні українцям проводять індексацію пенсій. Цьогоріч через війну і важке фінансове становище в країні заморожено розміри мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму, а також соціальних виплат. Однак у Мінсоцполітики все ж таки обіцяють провести березневу індексацію пенсій. Щоправда, спочатку чиновники міністерства заявляли, що розмір індексації становитиме не більше 5%, а тепер цієї теми воліють взагалі не торкатися. Проте згідно із законом цього року пенсію мають індексувати на 24%.

Як розраховують відсоток індексації пенсії?

Відсоток індексації визначається як сума двох доданків: половини відсотка інфляції за минулий рік та половини відсотка зростання середньої зарплати в країні за попередні три роки. Таким чином, якщо скласти ці показники, то цьогоріч пенсії мають індексувати на 24%.

Як відбувається індексація пенсії?

Індексують не всю пенсію, а лише розрахункову її величину. Тобто різні доплати, якими "обростають" багато розрахункових пенсій на шляху до одержувача, не враховуються. І якщо ваша розрахункова пенсія нижча за мінімальну, і вам її "добивають" до розміру мінімальної за допомогою різних доплат, то на індексацію розраховувати не доводиться. Та й тим громадянам, у яких розрахункова пенсія лише трохи вища за мінімальну, індексація погоди в гаманці не зробить.

Інша справа, якщо у вас пенсія вища за середню. Тоді за можливої цьогорічної індексації можна отримати непогану надбавку до щомісячної виплати. Станом на 1 січня 2023 року середня пенсія в Україні становила 4622 грн. Тобто, якщо у вас розрахункова пенсія дорівнює 4 тисячам гривень, то збільшення після індексації становитиме 960 гривень. А тим, у кого розрахункова пенсія дорівнює 6250 гривень, мають підвищити пенсію після індексації на 1500 гривень. Відповідно тим, у кого розрахункова пенсія ще вища, додадуть іще більше.

Водночас, слід пам'ятати, що вікові доплати до пенсії (300, 400 та 500 грн), які виплачують громадянам, починаючи із 70 років, індексуються, хоча вони і не входять до розрахункової пенсії.

Втім, навряд чи уряд знайде потрібні суми для індексації в умовах надзвичайної вбогості військового бюджету. Тому, найімовірніше, пенсію, як і заявляли раніше, індексують лише на 5%. А це означає, що, наприклад, громадянам із розрахунковою пенсією розміром у 5000 додадуть лише 250 гривень.

Нагадаємо, українцям повідомили важливу новину про фінансовий стан ПФУ, і чи будуть пенсії у лютому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ