Today.ua

Стало відомо, яким буде тариф на електроенергію у новому році

В Україні вже у новому році перерахують тариф на електроенергію для побутових споживачів. Його приведуть до ринкового показника. При цьому, за словами експертів, тариф може зрости приблизно втричі. З новим тарифом українці будуть незабаром після закінчення опалювального сезону.

Опалювальний сезон, як відомо, триває в Україні приблизно з середини жовтня до середини квітня. Однак для зручності розрахунків заведено вважати його з початку жовтня до кінця квітня. Тобто вже з травня українці, найімовірніше, будуть із новим тарифом на електроенергію.

Народ готували до перегляду цього тарифу з весни нинішнього року. У ЗМІ раз у раз з'являлася інформація, з претензіями на інсайдерську, про те, які розцінки за електрику влада готує побутовим споживачам. Говорили навіть про п'ятиступінчасту градацію тарифу на електроенергію, але в результаті влада звела все до популістського зниження чинного тарифу з 1,68 гривні до 1,44. При цьому споживачам, які спалюють за місяць понад 250 кВт-год, тариф залишили колишнім – 1,68. Проте, експерти ринку електроенергії кажуть, що довго утримувати такий знижений тариф влада не зможе. Цього не дозволять ані міжнародні кредитори, ані самі виробники енергії, які зазнають збитків. Реальна собівартість кіловат-години електрики в Україні становить 4,5-4,85 гривні.

Отже, щоби вийти в розрахунках із населенням хоча б на нульову рентабельність, електроенергія має продаватися принаймні втричі дорожче. Саме такий тариф близько 4 гривень за кіловат-годину і буде після закінчення опалювального сезону.

А згодом його підніматимуть ще. Адже Україна готується добудовувати два атомні енергоблоки. А це – величезні гроші, яких взяти ніде – окрім як із підвищеного тарифу на електрику.

Нагадаємо, при цьому і зараз не всі побутові споживачі сплачують вартість електрики за тарифом 1,44. Для деяких його залишили колишнім – 1,68 гривні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ