Today.ua

Фахівці розповіли, як відрізнити натуральне вершкове масло від підробки

Натуральне вершкове масло має приємний вершковий запах, швидко твердне в холодильнику і не містить у собі жодних інших компонентів, крім коров'ячого молока.

Вже за цими трьома ознаками можна відрізнити натуральне вершкове масло від спреду. Тому, щоб переконатися в натуральності вершкового масла, слід вивчити упаковку, а також легенько натиснути на нього пальцем. Якщо це спред, що містить у собі рослинні олії, то ви відчуєте, як під обгорткою він трохи подасться.

Багато хто помилково вважає, що продукт, що містить менше 82,5% жирності - це вже не вершкове масло. Але це не так. Насправді натуральне вершкове масло може містити різний відсоток жиру. Однак воно має бути виготовлене лише з коров'ячого молока.

"Різниця тільки в категорії. Дуже важливо, щоб олія складалася тільки з коров'ячого молока. Про це виробник повідомляє позначкою ДСТУ 4399. Якщо на упаковці ви бачите позначку ДСТУ 4496 - це вже не олія, а спред", - пояснила експерт Оксана Прокопенко.

Потрібно також вивчити написи на обгортці, чи продукт не містить пальмову олію або інші включення. Їх не повинно бути.

Вдома можна окремо перевірити вже куплений продукт

По-перше, колір натурального вершкового масла має бути світло-жовтим та однорідним.

Можна також понюхати куплений продукт. Для цього невеликий шматочок масла слід покласти в чашку з окропом. При цьому натуральне масло, що розтане, повинно мати приємний вершково-молочний аромат. Більше ніякими домішками та жодною "хімією" пахнути не повинно.

Нагадаємо, на ринку в Україні продають чимало фальсифікованого вершкового масла. Багато виробників фальсифікату вже раніше викрили. А нещодавно у виробництві фальсифікату викрили ще одне підприємство – Богодухівський молзавод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ