Today.ua

Фахівці розповіли, що буде з енергосистемою України у разі зупинки Запорізької АЕС

Запорізька АЕС, яка зараз перебуває під контролем російських військових, може зупинити свою роботу. При цьому Україна залишиться без своєї найбільшої генеруючої потужності. Але енергосистема України має встояти і за такої умови.

Як відомо, минулої ночі під час спроби захопити місто атомників Енергодар, окупанти обстріляли територію Запорізької АЕС із артилерії. Через обстріл спалахнула пожежа у навчально-тренувальному центрі станції. Снаряд також влучив у перший енергоблок атомної станції. Цей блок був тимчасово виведений з експлуатації на плановий ремонт. Проте ядерне паливо ще не було вивантажене.

Через нічний обстріл атомної станції могла статися катастрофа планетарного масштабу, еквівалентна шести Чорнобилям. Адже Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи, вона об'єднує 6 атомних енергоблоків.

На щастя, снаряд не пробив захисного контуру енергоблоку і розгерметизації реакторної зони не сталося, про що свідчать виміри радіаційного фону. Проте зараз атомна станція перебуває під контролем терористів. Персонал забезпечує нормальне функціонування одного енергоблоку, який зараз працює. Однак і цей єдиний енергоблок, що працює, може зупинитися. А тим часом, на частку Запорізької АЕС припадає близько 20% загального річного виробництва електроенергії в Україні. Це близько 40 млрд кВт-год електроенергії. Її шість енергоблоків роблять величезний внесок у базову генерацію країни.

Проте в Міненерго вважають, що і у випадку повної зупинки Запорізької АЕС Україна зможе зберегти свою енергосистему.

"Ми не залишимося без світла. Ми стабілізуємо систему, і вона працюватиме у стабільному, нормальному режимі", - розповів у прямому ефірі міністр енергетики Герман Галущенко.

Зараз Україні немає на кого розраховувати в плані енергопостачання. Від енергосистем РФ та Білорусі ми від'єдналися, а до енергосистеми Євросоюзу нас поки що не приєднали. Тому доведеться балансувати лише тими потужностями, які зараз є у нас, і які працюють. Втім, Герман Галущенко каже, що об'єднання нашої енергосистеми з європейською – питання найближчого часу.

"Поки що ми ще не підключені. Приєднання має вирішитися наступного тижня. Але зараз ми підтримуємо за рахунок власних потужностей", - каже чиновник.

При цьому українців просять не відключатися масово від електроспоживання у нічний та вечірній час. Цей масовий вечірній вихід ускладнює баланс енергосистеми країни.

"Не робіть цього! "Укренерго" офіційно заявляє, що не існує жодних причин обмежувати споживання електроенергії. Масове відключення світла та електроприладів ускладнить балансування енергосистеми України. Не допомагайте ворогові! Не вимикайте світло та електроприлади!" – каже у зверненні Укренерго.

Нагадаємо, у Міненерго вирішили, як чинити зі споживачами, які мають борги за електроенергію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ