В Україні з початком осені повинна змінитися ціна на цукор. У зв'язку з початком нового сезону цукроваріння вартість цього продукту має або знизитися, або, в крайньому випадку, перестати рости.
Цьогоріч є всі передумови для зниження ціни на цукор, вважають фахівці Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ). Урожай цукрових буряків в нинішньому році видався непоганий. Та й цукристість самих коренеплодів також доволі висока. Загалом поки види на урожай і вироблення цукру цілком оптимістичні.
"Відповідно, новий сезон виробництва цукру дозволить як мінімум зупинити подальше зростання ціни на продукт, а можливо, призведе і до її зниження", - говорить аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Світлана Литвин.
При цьому, звичайно, осіння негода може внести свої корективи у збір врожаю, каже Литвин. Однак суттєво вплинути на урожай вона вже не зможе.
Як змінилася ціна на цукор за минулий рік
Протягом року, з початку торішнього сезону цукроваріння, ціна на цукор в Україні зросла на 80%. Тепер в Україні цукор вдвічі дорожче, ніж У Європі.
Причиною різкого зростання вартості цього продукту став поганий торішній урожай коренеплодів. У минулому сезоні в Україні було вироблено майже на третину цукру менше, ніж в позаминулому: 1,1 млн тонн проти 1,48 млн тонн.
Однак не тільки поганий урожай і скорочення виробництва стали причиною такого стрімкого злету ціни на цукор. У цьому процесі маЛА місце також змовА найбільших виробників цукру, яких можна вважати монополістами. Куди при цьому дивився Антимонопольний комітет - невідомо.