Today.ua

Ринок землі: в уряді розповіли, в якому випадку держава може конфіскувати придбані ділянки

Ринок землі, який стартує з 1 липня, має ряд законодавчих обмежень, через які його не можна назвати повноцінним. Однак не всі знають, що навіть куплену землю держава може відібрати. В уряді розповіли, коли це може статися.

Йдеться про заборону на продаж землі іноземцям, а також особам, пов'язаним із діяльністю терористичних організацій. В уряді припускають, що заволодіти українською землею спробують, крім усіх решти, також і громадяни Росії або терористи з так званих ЛДНР. Звичайно, самі вони не стануть "світитися" на українському ринку землі, проте спробують скупити землю через підставних осіб - громадян України.

Для таких випадків передбачені різні бар'єри, які будуть стояти на шляху покупки землі. Зокрема, покупцеві потрібно буде довести, що джерело походження грошей, які він має намір вкласти в покупку - легальне.

"Тут першим моментом буде контроль - звідки гроші. Це треба буде все легалізувати. Не можна купувати за готівку. А якщо оплатили всі офіційно, всі податки заплатили і потім факт зв'язку буде знайдений, то держава має право конфіскувати ці землі", - розповів перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький.

Крім того, влада також сподівається на свідомих громадян, які можуть підказати відповідним органам, що реальним покупцем землі є не та людина, чиє прізвище зазначене в акті купівлі-продажу землі.

"Весь реєстр буде відкритий. Тобто всі люди зможуть заходити і бачити, хто і скільки купує. Це такий фактор, коли і громадяни нам зможуть допомогти. Якщо хтось побачив, що десь порушення, що щось не так, можна відразу звернутися ", - уточнив чиновник.

Нагадаємо, українцям також дали поради, як уберегти свою ділянку від аферистів, які активізуються з відкриттям ринку землі. Потрібно, в першу чергу, оцифрувати свої документи на землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ