Today.ua

Ринок землі відкритий: скільки коштує один гектар землі в Україні

З 1 липня в Україні сталася, без перебільшення, історична подія - відкрився ринок землі. Перша його несподіванка - ціна на землю. Виявляється, у нас в Україні є можливість купити гектар землі дешевше, ніж за тисячу доларів, хоча ні в кого серед наших сусідів такої ціни немає. Як з'ясувалося, найнижча ціна сільгоспугідь на сьогодні в Україні становить 21 тисячу гривень.

"Найнижча НГО в Житомирській, Львівській і Рівненській областях - близько 21 тис. гривень за гектар" - повідомила експерт із земельних питань УКАБ Еліна Юрченко.

Звичайно, власники паїв можуть виставити за свою землю яку завгодно ціну, проте не факт, що у них хтось буде купувати зараз землю за такою вартістю. Закон забороняє продавати землю нижче її кадастрової оцінки. Однак це не означає, що за неї готові платити вище.

Водночас, в Одеській, Донецькій, Кіровоградській, Харківській, Чернігівській та Черкаській областях вартість гектара на 10 -11 тисяч гривень вище - 31-32 тисячі за гектар.

При цьому українцям не радять поспішати з продажем землі, адже всі експерти сходяться на думці, що через кілька років земля буде коштувати набагато дорожче. Вони посилаються на зарубіжний досвід, де ринок землі був відкритий раніше, ніж у нас, і вартість землі зросла за кілька років в 2-3 рази.

Скільки коштує земля у сусідів

У Росії вартість землі коливається у великому діапазоні. Оскільки РФ величезна країна з великою різноманітністю грунтів, то говорити про однакову вартості землі там не доводиться. Однак ціни на ділянки гарної землі в чорноземних регіонах Росії становлять від 4 тисяч доларів і вище.

У Молдові середня вартість гектара нині становить 2-2,5 тисячі доларів. Однак є і найбільш родючі райони, де за гектар дають 8-10 тисяч в американській валюті.

У Румунії гектар землі цінується в середньому в 5,3 тисячі євро. А в центральній частині країни - близько 6,9 тисячі євро.

У Польщі, де ринок землі відкрився ще в 1991 році, вартість гектара зросла більш ніж у 7 разів. Так, якщо на світанку ринку гектар в середньому коштував 1,5 тисячі євро, то зараз його ціна близько 11 тисяч.

У Франції земля коштує в середньому близько 6,3 тисячі євро.

У Німеччині середня вартість землі становить 20-30 тисяч євро за гектар. Причому дешевше вона у Східній Німеччині, а в західній дорожче.

В Італії земля має дуже різну ціну: від 15 до 60 тисяч євро за гектар. Але в середньому за неї беруть від 25 до 45 тисяч.

Загалом, як видно, чим бідніша країна, тим менше коштує в ній земля (виняток тут становить лише Франція, де діють свої правила ціноутворення). Тому, зараз українських землевласників схилятимуть до того, щоб вони збували свої паї за безцінь. А потім, через кілька років, грошові мішки почнуть продавати українську землю вже набагато дорожче.

Отже, поспішати продати землю дійсно не варто. Хоча невідомо, чи всі зможуть і захочуть дослухатись до цієї поради. Адже вже зараз багато власників паїв готові продати свою землю і за тисячу доларів, щоби мати хоч якісь гроші на лікування або на навчання дітям. Злидні можуть змусити людей збувати землю за безцінь.

Нагадаємо, українцям розповіли, як уберегти свою землю від шахраїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ