Today.ua

Розрив між зарплатою і пенсією в Україні буде зростати, - Лазебна

Пенсія в Україні з кожним роком дедалі більше відставатиме від зарплати. Про це розповіла в ефірі одного з телеканалів міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Ще десять років тому, у 2010-2011 роках коефіцієнт заміщення пенсії зарплатою дорівнював 54-57%, говорить глава Мінсоцполітики. Однак уже зараз він ледь перевищує 25%. І це, на жаль, не межа. Надалі цей коефіцієнт буде ще знижуватися, попередила Марина Лазебна. Він може впасти до 18-19%, і в недалекому майбутньому всі українські пенсіонери зможуть отримувати лише мінімальну пенсію.

На жаль, такий прогноз - більш ніж реальний, вважає глава Мінсоцполітики. Адже з кожним роком в Україні скорочується чисельність працюючих людей, а чисельність пенсіонерів, навпаки, зростає. При цьому багато хто з тих, хто навіть офіційно працює, платять до Пенсійного фонду мінімальний внесок - 1300 гривень, тоді як розмір мінімальної пенсії зараз дорівнює 1769 гривень. Тобто, не всякий працюючий українець може утримувати навіть одного пенсіонера з мінімальною пенсією.

При цьому років через 15-20 в Україні стане менше людей працездатного віку, ніж пенсіонерів. І тоді постане питання навіть про виплати мінімальних пенсій усім літнім людям.

Марина Лазебна бачить вихід у підвищенні прожиткового мінімуму

На сьогодні ПМ для людей непрацездатного віку дорівнює 1769 гривень. Ця цифра давно не відображає реальних потреб людини, навіть фізіологічних. Не кажучи вже про те, що люди похилого віку мають якісь естетичні і культурні запити, які також вимагають грошей.

На думку Лазебної, реальний прожитковий мінімум для пенсіонерів нині становить близько 3,5 тисяч гривень.

"Фактичний - це 3,5 тисячі гривень для пенсіонера. Але до нього треба йти", - говорить Лазебна.

Кабмін підготував законопроект, за яким будуть по-новому розраховувати ПМ, щоб наблизити його до реального рівня витрат. Тоді виростуть і мінімальна пенсія, і інші соціальні виплати, які "прив'язані" до прожиткового мінімуму.

Правда, при цьому Марина Лазебна не відповіла на головне питання: де брати гроші на нові мінімальні пенсії та інші виплати? Адже скільки цифрами не жонглюй, а відрахування із зарплат не збільшаться, якщо самі зарплати будуть маленькими.

Нагадаємо, з початку 2021 року пенсії суддів у середньому зросли майже на 10 тисяч гривень. Тепер середня пенсія колишнього вершителя доль в Україні дорівнює 77,3 тисячі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ