Today.ua

Рада дозволила приватизацію державних лікарень

В Україні дозволили приватизацію історико-культурних заповідників місцевого значення, а також державних медичних закладів, включаючи будинки, які займають ці заклади. Депутати також спростили процес приватизації. А прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував на вересень початок масового процесу переходу держвласності у приватні руки. Очевидно, що й приватизація державних лікарень піде повним ходом.

Усе це стало можливим завдяки ухваленню законопроекту №5397, яким вносяться зміни до закону "Про приватизацію державного та комунального майна". Депутати проголосували цей законопроект у другому читанні та загалом.

Цим документом, зокрема, виключається із 2 частини четвертої статті закону "Про приватизацію державного та комунального майна" абзац, який забороняє приватизацію державних закладів охорони здоров'я, у тому числі і приміщень, в яких розміщуються державні заклади охорони здоров'я. Таким чином, ці зміни до закону відкривають шлях для масової приватизації державних лікарень, а отже, і для остаточної комерціалізації медицини в Україні. До речі, найбільш спостережливі журналісти ще деякий час тому зауважили, що представники влади на місцях надто активно почали ремонтувати бюджетні медичні заклади та "накачувати" їхньою дорогою апаратурою.

А якщо до цього додати, що нещодавно було ухвалено закон про впровадження оплати за висококваліфіковану медичну допомогу, то "зростаються" всі ланки цього ланцюга. Таким чином стає очевидним: українцям остаточно закривають доступ до безкоштовних медичних послуг. Власне їх просто не буде в нашій країні.

Законопроект ще не підписаний президентом, але можна з великим ступенем ймовірності припустити, що гарант його підпише. Адже сьогодні, коли бюджет намагаються розвантажити за будь-яку ціну, приватизація держвласності дозволить владі "вбити відразу двох зайців": принесе гроші до бюджету і перекладе витрати на медицину переважно на приватні плечі.

Нагадаємо, на початку липня Рада остаточно узаконила в Україні платну медицину. Усі високоспеціалізовані медичні послуги переводять на платну основу. Тобто вся третинна медична допомога виводиться за межі безкоштовної медицини. Таким чином, тепер безкоштовні медичні послуги обмежуватимуться лише найпростішою допомогою, яку можна надати не в умовах стаціонару, а в кабінеті поліклініки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ