Today.ua

Робота в Україні стає привілеєм: зниження зарплат і повна диктатура роботодавців

Робота в Україні стає привілеєм. Громадяни, що втратили роботу, змушені по півроку шукати собі нове місце. Причому нова зарплата, незважаючи на зростання цін, часто виявляється нижчою за попередню. Сьогодні на ринку праці в Україні панує повна диктатура роботодавців.

Про те, які тенденції домінують сьогодні на українському ринку праці, розповіло видання gazetavv.

Понад 40% українців, які працювали до війни, з початком воєнних дій втратили своє робоче місце. Водночас, понад 22% тих, хто залишився на роботі, отримують зарплату, яка менша за довоєнну. Крім того, кожен четвертий працюючий українець побоюється, що може втратити своє робоче місце. Такими є реалії сьогоднішнього ринку праці в Україні.

Через масове безробіття, побоювання втратити робоче місце, а також занизьку зарплату, сьогодні більше половини українців працездатного віку (52,3%) перебувають у пошуках роботи. Ще 16% громадян мають намір зайнятися цим найближчим часом.

При цьому тривалість пошуку роботи значно зросла порівняно з довоєнним періодом. Наразі українцям потрібно в середньому півроку, щоби знайти собі нове місце. Звичайно, якщо людина при цьому працює, то пошуки нового місця не так пригнічують. А от якщо вона ще й безробітна, то з кожною новою відмовою роботодавця вона дедалі більше впадає у відчай.

Причому фахівці з вищою кваліфікацією витрачають на пошуки роботи більше часу, ніж ті, хто готовий погодитись на будь-яку зайнятість.

Ще одна велика проблема – працевлаштування людей старшого віку. Для них скорочення на роботі перетворюється на справжню трагедію. Незважаючи на закон про заборону дискримінації на ринку праці за віковою, національною, релігійною та іншими ознаками, ейджизм в українському суспільстві дуже сильний. І фахівцю, якому за 40-50, незважаючи на його величезний досвід та кваліфікацію, можуть легко відмовити під будь-яким надуманим приводом.

На сьогодні аналітики відзначають дві основні проблеми, що існують на ринку праці:

На ринку праці панує повна диктатура працедавців

Це зазначає кожен п'ятий українець, який змушений шукати роботу. Втім, це не дивно. Адже і збільшення чисельності безробітних, і скорочення кількості вакансій дає всі переваги роботодавцям. Вони можуть обирати найкращих із кращих. При цьому люди, в яких не така висока кваліфікація, або не таке вражаюче резюме, залишаються "за бортом". Хоча у мирний час вони легко могли би знайти собі застосування.

Таким чином, крім двох основних проблем на ринку праці, претенденти на роботу називають ще й такі:

При цьому аналітики ринку праці відзначають серед серйозних проблем ще й невміння деяких претендентів на роботу вигідно себе подати роботодавцю, наголосивши на своїх виграшних професійних якостях.

А загалом, лише 2% українців заявляють, що під час пошуку нової роботи не зазнали жодних труднощів. Решта 98% тією чи іншою мірою відчули дискримінацію та зіткнулися з бар'єрами, які довелося долати. Недарма знаючі люди кажуть, що пошук роботи – це також робота. Причому, як виявилося, – одна з найважчих. До того ж, за неї зовсім не платять.

Нагадаємо, в Україні хочуть скасувати індексацію зарплат. При цьому реальні заробітки громадян стануть ще нижчими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ