Today.ua

Уряд не сподівається на ефективність податкової амністії: дохід від неї не включили у бюджет наступного року

Український уряд, очевидно, не вельми сподівається на ефективність податкової амністії. Такий висновок можна зробити з того, що уряд не закладає дохід від податкової амністії у бюджет 2022 року. Не передбачені також в державному кошторисі і додаткові надходження від гучного законопроекту 5600.

Про це повідомив глава Мінфіну Сергій Марченко.

За словами Марченка, влада, звичайно, хотіла би, щоби бюджет наповнювався від реалізації цих двох законів, проте один із них ще не ухвалено. А наскільки активно будуть громадяни користуватися податковою амністією - невідомо.

"Яка кількість громадян скористається такою можливістю спрогнозувати складно. Нам би дійсно хотілося в результаті декларування отримати значні кошти до державного та місцевих бюджетів. Але хоча б якісь оцінки можна буде робити вже з часом. Тому в бюджетному законопроекті на 2022 рік ми не закладаємо відповідних очікувань ", - заявив Сергій Марченко.

Отже, бюджет-2022 верстають без урахування тих грошей, які можуть надійти в казну від реалізації цих двох важливих законодавчих актів.

Разом із тим Сергій Марченко підкреслив, що фінансовий моніторинг - це не українське ноу-хау. Його здійснюють в усіх країнах, які претендують на звання цивілізованих. Причому з кожним роком цей процес буде посилюватися і вдосконалюватися завдяки цифровим методам обліку і контролю за рухом грошей.

Нагадаємо, "навздогін" закону про податкову амністію уряд підготував інший законодавчий акт - щодо непрямих методів податкового контролю. Його вже назвали законом про податок на дорогі покупки. Якщо людина не зможе пояснити походження коштів, за які вона придбала цінний актив, їй доведеться заплатити з них податок. Причому величина податку становитиме майже 20% - замість 5%, які пропонують заплатити в рамках податкової амністії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ