Today.ua

Підвищення тарифу на електроенергію компенсували не всім споживачам

Плата за електрику в січні вийшла в усіх вище. Однак найбільше постраждали ті громадяни, в яких будинки опалюються електроенергією. Вони залишилися без пільгового тарифу, який був у них на перші 3000 кВт*год, і змушені були платити повну ціну. Уряд пообіцяв таким людям компенсацію за скасування пільги, проте гроші отримали не всі.

На компенсацію високого тарифу за електрику в бюджеті передбачили 1,4 мільярда гривень. Вже за січень з цієї суми пішло 322 мільйони. В середньому сім'ї отримали по 564 гривні. Хоча при цьому витрати зросли не на півтисячі, а на 2 тисячі і вище.

"Уряд продовжує працювати над вирішенням тарифного питання. У лютому ми ввели компенсації людям, в яких встановлено електроопалення. На цьому тижні Міністерство соціальної політики вже перерахувало 322 млн грн компенсації за спожиту в січні електроенергію для більш 571 000 громадян. Як і було обіцяно, держава не залишить людей без підтримки ", - відзвітував прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Facebook.

Та, як виявилося, навіть скромна компенсація дісталася не всім, про що люди почали писати прем'єру в коментарях під його публікацією.

"Шмигаль, я оплачую за будинок, де є тільки електроопалення! Ніяка компенсація не приходила !!!", - пише чоловік.

"Мені теж. Дрова наше фсьо!", Вторить йому інший. "Кому належить виплата компенсації за електроопалення? Якщо будинок опалюється електричними обігрівачами, чи можлива компенсація для самотньої матері трьох дітей і що для цього потрібно зробити, куди звертатися? Допомогу на малозабезпечених НЕ оформляла. Доходи -Зарплата мінімальна і аліменти 2000гр.", - пише багатодітна матір.

Хоча при цьому уряд обіцяв, що нікому ніяких заяв на компенсацію подавати не потрібно. Мовляв, усе враховано, і всім нарахують гроші автоматично.

Нагадаємо, лютневі платіжки в середньому подорожчали на тисячу гривень. Якби тариф на газ не був фіксованим, то приріст був би ще вищим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ