Today.ua

Соняшникова олія і цукор знову стали дорожчати на світовому ринку: що буде з українськими цінами

Соняшникова олія і цукор, як і раніше, залишаються лідерами цінової гонки на світовому ринку. Вони демонструють найстрімкіше зростання ціни за останнє десятиліття. При цьому експерти прогнозують, що ці два види продовольства, а також продукти зернової групи продовжать дорожчати.

У порівнянні з минулим роком ціна на цукор в Україні зросла на 80%, і зараз цей продукт в нашій країні коштує вдвічі дорожче, ніж у Європі. Аналогічна ситуація і з соняшниковою олією. Тільки там зростання цін ще вище - майже двократне.

Здавалося б, куди вже вище. Тим більше, що в цьому році види на урожай соняшнику і цукрового буряку в Україні непогані. Та й загалом у світі очікується кращий урожай, ніж в минулому році. Так, за прогнозами фахівців, цього року очікується майже 2821 млн тонн зернових, це майже на 2% більше, ніж у 2020. Причому в цій групі найбільший приріст забезпечить кукурудза - 3,7%.

Але при цьому зростання ціна на продовольство буде тривати як у зерновій групі, так і в інших. Експерти ринку пов'язують це з великими грошовими вливаннями в світову економіку, яка швидко відновлюється після кризи, викликаної пандемією. Світова тенденція не пройде і повз Україну. Таким чином, соняшникова олія і цукор з настанням осені знову можуть подорожчати.

Тим більше, що українські аграрії увійшли в смак експортних продажів. Зокрема, в червні 2021 року в порівнянні з червнем 2020 експорт соняшникової олії зріс на 4,6%, що в доларовому еквіваленті склало 20,075 мільйона.

Подорожчанню цукру на світовому ринку буде сприяти дефіцит сировини, який утворився через неврожай цукрової тростини у Бразилії. Там значна частина плантацій цієї рослини була знищена заморозками. А тим часом саме ця країна є найбільшим в світі виробником цукрової тростини.

Нагадаємо, при цьому є надія, що все ж із настанням осені і початком сезону активного виробництва цукру цей продукт почне в Україні дешевшати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ